Biden kritizirao naftne kompanije zbog rekordnih cijena i profita

Američki predsjednik traži od kompanija da objasne zašto ne isporučuju više goriva na tržište.

Joe Biden smatra da izostanak akcije u naftnoj industriji umanjuje napore njegove administracije da ublaži posljedice ruske invazije (EPA)

Američki predsjednik Joe Biden zatražio je od naftnih kompanija da objasne zašto ne isporučuju više goriva na tržište i tako zaoštrio retoriku o naftnoj industriji dok se suočava s pritiskom zbog rasta cijena.

Uputio je pismo direktorima kompanija Marathon Petroleum, Valero Energy i Exxon Mobil i optužio ih da smanjuju proizvodnju da bi povećali profit, navodi se u kopiji u koju je Reuters imao uvid.

Pismo je poslato i kompanijama Phillips 66, Chevron I Shell, rekao je za Reuters neimenovani zvaničnik Bijele kuće, prenosi Beta.

“U ratno doba marže rafinerija daleko iznad normalnih čije troškove direktno snose američke porodice nisu prihvatljive”, napisao je Biden i dodao da smanjenje prerade dovodi do bržeg rasta cijena goriva od povećanja cijena nafte.

Kompanije bilježe rast profita

Američke energetske kompanije bilježe rast profita, u trenutku kada je ruska invazija na Ukrajinu doprinijela problemima sa zalihama, što je dovelo i do rasta cijena sirove nafte na iznad 100 dolara po barelu.

Potražnja je, također, i dalje snažna, uprkos rekordnim cijenama benzina.

Američke rafinerije rade gotovo punim kapacitetom i kažu da ne mogu mnogo učiniti da bi udovoljile Bidenovim zahtjevima.

Biden smatra da izostanak akcije u naftnoj industriji umanjuje napore njegove administracije da ublaži posljedice ruske invazije na Ukrajinu, kao što su puštanje nafte iz strateških rezervi i miješanje goriva s jeftinijim etanolom.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada