Von der Leyen: Zbog plinskih ucjena iz Rusije, EU se okreće Izraelu

Evropska unija istražuje načine da pojača energetsku saradnju s Izraelom, s radom na podmorskom kablu za električnu energiju i izgradnji plinovoda.

Ponašanje Moskve samo jača našu odlučnost da se oslobodimo ovisnosti o ruskim fosilnim gorivima, kaže Ursula Von der Leyen (EPA)

Evropska unija želi ojačati svoju energetsku saradnju s Izraelom, u svjetlu ruske upotrebe plina za “ucjenu” svojih članica zbog sukoba u Ukrajini, izjavila je u utorak predsjednica Evropske komisije Ursula Von der Leyen.

Njene primjedbe uslijedile su nakon što je italijanski premijer Mario Draghi, koji je također u posjeti Izraelu, rekao da Rim nastoji povećati opskrbu plinom iz Izraela, dok članice EU-a gledaju opcije kako bi umanjile svoje oslanjanje na rusku energiju.

“Kremlj je iskoristio našu ovisnost o ruskim fosilnim gorivima da nas ucjenjuje“, kazala je Von der Leyen u govoru na Univerzitetu “Ben Gurion” u gradu Beersheba, na jugu Izraela, prenosi Fena, pozivajući se na AFP.

Osvetu za podršku EU-a Ukrajini

Predsjednica EK-a je rekla kako je od početka invazije na Ukrajinu Rusija namjerno prekinula isporuku plina Poljskoj, Bugarskoj i Finskoj te  nizozemskim i danskim kompanijama, kao osvetu za podršku EU-a Ukrajini.

“Ali, ponašanje Moskve samo jača našu odlučnost da se oslobodimo naše ovisnosti o ruskim fosilnim gorivima“, kazala je, napominjući da EU “istražuje načine da pojača energetsku saradnju s Izraelom”, s radom na podmorskom kablu za električnu energiju i izgradnji plinovoda u istočnom Sredozemlju.

Izrael izvozi plin u Egipat, a dio se zatim ukapljuje i šalje u Evropu.

Značajno povećanje izvoza plina zahtijevalo bi velika dugoročna ulaganja u infrastrukturu.

U razgovorima s ministricom energetike Izraela Karine Elharrar u ponedjeljak, Von der Leyen je ponovila “potrebu EU-a za izraelskim plinom”, rekao je glasnogovornik ministrice.

SAD: Upitna održivost projekta

Glasnogovornik je kazao da se od marta vode razgovori o uspostavljanju pravnog okvira za omogućavanje većeg izvoza izraelskog plina u Evropu preko Egipta.

Druga opcija bi bio projekt EastMed, prijedlog za naftovod na morskom dnu koji povezuje Izrael s Grčkom i Italijom preko Kipra.

Međutim, administracija američkog predsjednika Joea Bidena dovela je u pitanje održivost projekta, s obzirom na njegovu ogromnu cijenu i vrijeme potrebno za dovršetak.

Izvor: Agencije