Plenković: Izjava o BiH iz Brisela izrazito je dobra za Hrvate

Premijer Hrvatske je rezoluciju koji su pripadnici 12 političkih stranaka iz Bosne i Hercegovine donijeli u nedjelju ocijenio ‘izvrsnom za Hrvate’.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović u nedjelju je stigao u Brisel, ali je odbio učestvovati na sastanku (EPA)

Premijer Hrvatske Andrej Plenković je rezoluciju koji su pripadnici političkih stranaka u Bosni i Hercegovini u nedjelju donijeli u Briselu ocijenio “izvrsnom za Hrvate”, dodavši kako razumije zašto predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Bosne i Hercegovine Dragan Čović nije učestvao na tom sastanku.

Čelnici 12 stranaka iz Bosne i Hercegovine složili su se u nedjelju navečer, nakon sastanka s predsjednikom Evropskog vijeća Charlesom Michelom, o sadržaju dokumenta pod nazivom “Politički sporazum o načelima za osiguranje funkcionalne Bosne i Hercegovine koja napreduje na evropskom putu”.

Plenković je rekao da je rezolucija “izrazito dobra za Hrvate u Bosni i Hercegovini“, jer se u njoj “izrijekom spominju Hrvati i konstitutivni narodi”, te se navodi da se reformi Izbornog zakona Bosne i Hercegovine treba pristupiti “urgentno”.

Čović odbio učešće na sastanku

“To se nije dogodilo zato što je tamo nekom to slučajno palo napamet, nego je netko radio na tome da se to baš tako dogodi“, dodao je, naglašavajući kako je sam susret s Michelom plod inicijative hrvatske Vlade.

Hrvatski premijer se s predsjednikom Evropskog vijeća posljednji put kratko sastao u petak u Solunu, na susretu SEECP-a, dva dana prije sastanka političkih aktera iz Bosne i Hercegovine s Michelom u nedjelju.

Dragan Čović u nedjelju je stigao u Brisel, ali je odbio učestvovati na sastanku.

Za konačan dokument rekao je da će ga podržati uz dvije dopune – dodavanje rečenice o “sporazumu o provedbi presude Europskog suda za ljudska prava potpisanog 1. listopada [oktobra] 2013”. te o “političkom dogovoru o dopuni izbornog zakonodavstva potpisanog u Mostaru 17. lipnja [juna] 2020”.

Plenković je rekao da “u potpunosti razumije” Čovićevo odbijanje dolaska na sastanak, jer mu je prepreka bila učestvovanje člana  Pedsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda hrvatskog naroda Željka Komšića.

Odbacio tvrdnje Zorana Milanovića

Kazao je kako Komšić, “kao hrvatski predstavnik, nije nikad službeno posjetio Hrvatsku i susreo se s predstavnicima hrvatskih vlasti, niti su oni posjetili njega u Sarajevu”.

“I to je prepreka nama, kao i Čoviću“, rekao je Plenković o Komšiću, koji “bez kompleksa sjedi u Predsjedništvu na mjestu hrvatskog predstavnika, a ne radi u interesu Hrvata”.

Odbacio je tvrdnje predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića da mu se Čović svojim djelovanjem u Briselu zamjerio te će mu se “ići svetiti“.

Plenković je kazao kako Milanović “sve radi iz čiste pakosti“ prema HDZ-u u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini te da mu je “jedini cilj unositi razdor”.

Izvor: Agencije