Komšić će se ponovo kandidovati za člana Predsjedništva BiH

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić najavio je utrku za četvrti mandat.

Komšić je do sada tri puta izabran u Predsjedništvo BiH kao kandidat iz reda Hrvata (Reuters)

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić potvrdio je da će se ponovo kandidovati za tu funkciju, čime je najavio utrku za četvrti mandat u Predsjedništvu BiH.

“Hoću, bit ću kandidat, moram. Moram ići dalje, ne mogu stati. Šta bih uradio kada bih stao i rekao ne mogu dalje? Ili si gore ili dole u toj političkoj borbi. Moraš se boriti za ideju”, izjavio je Komšić gostujući na Face televiziji.

Najavio je da će biti kandidat svoje stranke Demokratska fronta (DF) a za sada ne zna hoće li uz njega biti još neka veća stranka.

“Vidjet ćemo da li će još neko biti tu zajedno s nama, razgovaramo. Ne vjerujem da će biti neka jača stranka, ali još uvijek razgovaramo.”

Izmjene Izbornog zakona

Komšić je do sada tri puta izabran u Predsjedništvo BiH kao kandidat iz reda Hrvata zbog čega stranke okupljene oko Hrvatskog narodnog sabora (HNS) odnosno HDZ-a BiH insistiraju na izmjenama Izbornog zakona BiH.

Izborni zakon BiH dopušta mogućost dva uzastopna mandata u državnom vrhu i on u skladu s tim ima pravo na ponovnu kandidaturu.

“Treći entitet je dalje dijeljenje ove zemlje. Ispunili smo svoje ciljeve: dobili smo akcioni plan za članstvo u NATO i zaustavili smo priču oko Izbornog zakona! Može Dodik pričati šta hoće, to je akcioni plan. Mislim da do izbora neće biti priče o izmjenama Izbornog zakona. Ne znam šta Čović priča i sa kim misli razgovarati”, rekao je Komšić, dodajući da se Zagreb otvoreno miješa u unutrašnje stvari Bosne i Hercegovine.

Opći izbori u BiH raspisani su za 2. oktobar.

Izvor: Agencije