U Sloveniji nastavak pregovora o novoj vladi

Tri stranke koje pregovaraju o novoj vladi u novom će sastavu 90-članskog Državnog zbora imati 53 zastupnička mandata.

Novu vladu Slovenije vodit će pobjednik izbora Robert Golob (EPA)

Danas se održavaju novi pregovori o sastavu buduće slovenske vlade i raspodjeli ministarskih mjesta u njoj, no osnovni odnosi koliko će resora kojoj stranci pripasti već su poznati.

U vladi koju će voditi pobjednik izbora Robert Golob, njegovom će Pokretu Sloboda pripasti 10 ministarskih položaja, 4 resora dobit će Socijalni demokrati (SD) Tanje Fajon, a troje ministara bit će iz reda Ljevice (L) Luke Meseca, prenosi Hina pisanje slovenskih medija.

Kako je u četvrtak navečer za televizijsku stanicu POP-TV kazala Fajon, njen je izbor da u novoj vladi preuzme resor za vanjske i evropske poslove, dok se Mesec odlučio za ministarstvo za socijalna pitanja.

Dodala je da im je u prijašnjem razgovoru s budućim mandatarom ponuđeno više opcija za raspodjelu različitih resora, ali da su se i ona i Mesec osobno već opredijelili koje resore za sebe i svoje stranke žele.

Svakodnevni pregovori

“S mojim izborom za resor vanjskih poslova budući je mandatar upoznat”, kazala je Fajon, dodavši kako se razgovori o vladi nastavljaju i da su neke stvari još otvorene, dok se pregovori koji se nastavljaju svaki dan ne zaključe.

“Imamo ambiciju da do idućeg petka, kad je planirano održavanje konstitutivne sjednice novog parlamenta, sastavimo koalicijski ugovor”, kazala je Fajon.

Tri stranke koje pregovaraju o novoj vladi u novom će sastavu 90-članskog Državnog zbora imati 53 zastupnička mandata. Od toga 41 mandat pripada Golobovom Pokretu Sloboda koji je s 34,35 osvojenih glasova na parlamentarnim izborima 24. aprila dobio uvjerljivu relativnu većinu.

Očekuje se da će Golobova vlada u parlamentu biti konačno potvrđena u prvoj polovini juna, a do tada tekuće poslove obavlja odlazeća vlada Janeza Janše.

Izvor: Agencije