Šefica britanske diplomatije Liz Truss stigla u Sarajevo

Truss bi se u četvrtak trebala sastati sa bosanskohercegovačkim političkim čelnicima.

Šefica britanske diplomatije Liz Truss stigla je u Sarajevo u srijedu navečer, u okviru britanskih napora da sa zapadnim saveznicima smanji ruski utjecaju na Zapadnom Balkan (EPA)

Šefica britanske diplomatije Liz Truss stigla je u Sarajevo u srijedu navečer, u okviru britanskih napora da sa zapadnim saveznicima smanji ruski utjecaju na Zapadnom Balkanu, posebno nakon invazije Moskve na Ukrajinu od 24. februara, i sve veće prijetnje od destabilizacije te regije.

Truss bi se u četvrtak trebala sastati sa bosanskohercegovačkim političkim čelnicima, no malo je detalja poznato iz njene posjete glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

Napori Zapada

Uz Washington i Brisel, London je snažno angažiran da podupre demokrate u zemljama Zapadnog Balkana, uključujući i Bosnu i Hercegovinu, te da smanji maligni utjecaj Rusije u toj osjetljivoj regiji.

Ranije prošlog mjeseca Velika Britanija uvela je sankcija članu Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda Miloradu Dodiku i predsjednici bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska Željki Cvijanović zbog  „potkopavanja teško stečenog mira u Bosni i Hercegovini“, slijedeći tako politiku sankcija koje su političarima u BiH ranije nametnule Sjedinjene Američke Države.

Britanski premijer Boris Johnson imenovao je početkom decembra iskusnog Sira Stuarta Peacha za specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan, navodeći da se taj regija suočava s najvećom prijetnjom po svoju stabilnost i sigurnost u posljednja dva desetljeća i da se ne smije dozvoliti povratak nasilju i podjelama iz prošlosti.

Izvor: Al Jazeera i agencije