Francuska: Nakon polemike, veliki povratak ruske sopranistice Anne Netrebko

Netrebko je bila među prvim umjetnicima koju se kritikovalo nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Annu Netrebko se smatra jednim od najvećih lirskih glasova u svijetu (EPA)

Iako je u aprilu pjevala u Operi u Monte Carlu, koncert Anne Netrebko u Pariškoj filharmoniji u srijedu obilježava veliki povratak na pozornicu u nekoj zapadnoj prijestolnici, nakon kritika na račun ruske sopranistice zbog rata u Ukrajini.

Anna Netrebko koju smatraju jednim od najvećih lirskih glasova u svijetu, bila je među prvim ruskim umjetnicima u koje se upiralo prstom nakon početka invazije na Ukrajinu 24. februara zbog toga što nisu jasno osudili rat.

Ugledna Metropolitan Opera u New Yorku, gdje je bila zvijezda, skinula je s programa na neograničeno vrijeme. Tada je rekla da se privremeno povlači s pozornice.

Ipak, 30. marta “otvoreno je osudila rat protiv Ukrajine”, zbog čega su joj otkazani nastupi u Rusiji.

Za ruske umjetnike u domovini poželjno je da pokažu svoje domoljublje ili da šute, a na Zapadu da se javno distanciraju od vojne operacije i od ruskog režima.

Umjetnost i politika

Sopranistica, kako navodi AFP, nikad nije otvoreno pružila podršku predsjedniku Vladimiru Putinu, ali joj se zamjera zbog toga što se u decembru 2015. u Sankt Peterburgu slikala sa zastavom proruskih separatista i što je proruskom ukrajinskom vođi Olegu Carevu predala ček na 15.000 eura, prenosi Hina.

U razgovoru za francuski dnevnik Le Monde u nedjelju ponovila je da “nije kriva ni za što”, rekavši da je njena jedina grješka što se nije “više informirasa o stanju u Donbasu” te da je “samo htjela pomoći prijateljima u nevolji”.

“Zatražili su od mene da se distanciram od Putina. Odgovorila sam da imam rusku putovnicu, da je on još predsjednik i da ne mogu javno izreći te riječi. Dakle, odbila sam”, dodala je.

Njen bivši mentor, dirigent Valerij Gergijev, blizak Kremlju, proglašen je nepoželjnom osobom u zapadnim koncertnim dvoranama.

Koncert Anne Netrebko u Filharmoniji u srijedu odgađan je već triput zbog pandemije korona virusa.

Njen zadnji nastup u Parizu bio je 2019. prilikom 350. godišnjice Pariške opere. Na pozornicu te ustanove vraća se u decemberu kada će nastupiti u Verdijevoj operi “Moć sudbine”.

Na ljeto se vraća u Italiju, gdje će nastupiti u Areni u Veroni.

Izvor: Agencije