Pahor i Duda za kandidatske statuse Ukrajine i BiH

Na Moskvu i dalje treba vršiti pritisak sankcijama, složili su se predsjednici Slovenije i Poljske.

Ukrajini treba i dalje omogućiti humanitarnu i vojnu pomoć u odbrani od ruske invazije, rečeno je (EPA)

Ljubljana i Varšava smatraju da Ukrajina, ali i Bosna i Hercegovina, zaslužuju dobiti status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji, složili su se u petak u Varšavi poljski predsjednik Andrzej Duda i slovenski Borut Pahor koji boravi u službenoj posjeti Poljskoj.

Kako javljaju slovenski mediji, oni smatraju da Ukrajini treba i dalje omogućiti humanitarnu i vojnu pomoć u odbrani od ruske invazije te da na Moskvu i dalje treba vršiti pritisak sankcijama.

Podržali su i dodjelu statusa zemlje kandidatkinje za članstvo u EU-u Bosni i Hercegovini, prenijela je Hina.

Duda je na konferenciji za novinare s Pahorom kazao  da su razgovarali o humanitarnoj i vojnoj pomoći Ukrajini, budućnosti EU-a, ali i ulasku Švedske i Finske u NATO.

Upozorenja iz Poljske bila tačna

Pahor je rekao da je pred rusku invaziju na Ukrajinu iskreno smatrao da poljski predsjednik “pretjeruje” u svojim upozorenjima o prijetnji pred kojom će se naći i Evropa, ali da se pokazalo kako su upozorenja iz Poljske bila tačna.

“Dugo smo smatrali da su upozorenja poljskog predsjednika pretjerivanje kada je riječ o namjerama i ambicijama Rusije, ali se pokazalo da se agresija dogodila, te su mi analize poljskih prijatelja sada vrlo značajne i dobro ih razumijem”, kazao je Pahor, pohvalivši Poljsku koja je odlično prihvatila izbjeglice iz Ukrajine.

Pahor je rekao da Slovenija za razliku od Poljske “nikad nije bila pod ruskom okupacijom”, te je prije invazije Moskve na susjednu državu s Ruskom Federacijom nastojao uspostaviti dobre odnose.

“No, simpatije su se zbog invazije preokrenule i ne razumijemo ono što Rusija radi”, kazao je slovenski predsjednik.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada