Al Jazeera Media Network osuđuje gnusno ubistvo novinarke

Al Jazeera smatra izraelsku vladu i okupacione snage odgovornim za ubistvo Shireen Abu Akleh, u izbjegličkom kampu Jenin, na Zapadnoj obali.

AJMN poziva međunarodnu zajednicu da osudi i pozove izraelske okupacijske snage na odgovornost (Al Jazeera)

Al Jazeera Media Network osudio je ubistvo svoje novinarke Shireen Abu Akleh, koja je stradala u srijedu dok je pratila akciju izraelske vojske u izbjegličkom kampu Jenin.

U saopćenju je AJMN istakao da su u, “besramnom ubistvu i kršenju međunarodnih zakona i normi, izraelske okupatorske snage hladnokrvno usmrtile novinarku Al Jazeere u Palestini Shireen Abu Akleh“.

“Izraelske okupatorske snage ciljale su na njen život rano jutros, dok je izvršavala svoje novinarske dužnosti, očigledno nosila prsluk s oznakom koji je identificirvao kao novinarku, prateći upad izraelskih okupatorskih snaga u izbjeglički kamp Jenin, na Zapadnoj obali“, navodi se.

‘Privesti počinitelje pravdi’

“Al Jazeera Media Network osuđuje ovaj gnusni zločin, čija je jedina namjera spriječiti medije u obavljanju njihovih dužnosti. Al Jazeera smatra izraelsku vladu i okupacione snage odgovornim za ubistvo Shireen. Također, poziva međunarodnu zajednicu da osudi i pozove izraelske okupacijske snage na odgovornost za njihovo namjerno gađanje i ubijanje Shireen“, dodaje se.

U saopćenju se navodi da su “izraelske vlasti također odgovorne za napad na producenta Al Jazeere Alija al-Samudija, koji je pogođen u leđa dok je pratio isti događaj, a koji je trenutno na liječenju“.

“Al Jazeera izražava iskreno saučešće porodici Shireen u Palestini te njenoj široj obitelji širom svijeta, a mi se obavezujemo da ćemo počinitelje procesuirati na zakonit način, koliko god se trudili prikriti svoj zločin, te ih privesti pravdi“, navedeno je u saopćenju Al Jazeera Media Networka.

Izvor: Al Jazeera