Mađarski državni sekretar opravdava: Orban govorio o ‘historijskoj činjenici’

Mađarski premijer izjavio je da njegova zemlja ne bi imala problema s embargom na uvoz ruske nafte da ‘joj nisu oduzeli more’, očito se referirajući na hrvatsku obalu.

Pozadina izjave Viktora Orbana o otetom mađarskom moru protivljenje je evropskom embargu na uvoz ruske nafte (EPA)

Mađarski državni sekretar za informisanje Tamas Menczer kazao je u utorak da je premijer Viktor Orban spominjući “oteto more” govorio o “historijskoj činjenici” te da je Hrvatsko ministarstvo vanjskih i evropskih poslova u toj izjavi nešto krivo shvatilo, javila je agencija MTI.

Mađarski premijer prošle sedmice je izjavio da njegova zemlja ne bi imala problema s embargom na uvoz ruske nafte da “joj nisu oduzeli more”, očito se referirajući na hrvatsku obalu čiji su dijelovi nekoć bili u sastavu Ugarske, prenosi Hina.

Zbog te je izjave mađarski ambasador u Zagrebu pozvan na razgovor, a i hrvatski je ambasador zatražio objašnjenje u Budimpešti.

Mađarski premijer Viktor Orban govorio je “o historijskoj činjenici”, rekao je Menczer.

“Nadam se da našim hrvatskim prijateljima neće sada ovladati medijska histerija i da možemo nastaviti raditi u interesu razvoja saradnje”, rekao je.

Orbanovo uvjetovanje Brisela

Pozadina Orbanove izjave protivljenje je evropskom embargu na uvoz ruske nafte zbog čega je Mađarsku jučer posjetila predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

“Hrvatska osuđuje izjavu predsjednika mađarske vlade”, saopćio je MVEP.

“Osuđujemo bilo kakve teritorijalne pretenzije prema susjednim državama”.

Kako je rekao jedan evropski diplomat za France Presse, Mađarska bi za sigurnu opskrbu naftom trebala novi naftovod koji bi je povezao s Hrvatskom, koja ima pristup moru. Stoga traži garancije da će se Zagreb angažirati na izgradnji te infrastrukture, kao i garancije o evropskim finansijskim sredstvima.

“Oni koji imaju more i luke imaju i mogućnost dovesti naftne tankere”, rekao je Orban prošle sedmice, kako ga prenosi Politico.  “Da nam more nije oduzeto i mi bismo imali luke”, dodao je.

MVEP ističe da takve izjave nepotrebno narušavaju međudržavne odnose.

Izvor: Agencije