Mađarski Gripeni pratili avione Air Serbia zbog dojava o bombi

Mađarski borbeni avion podignut je kako bi ispratio srbijanski putnički avion na letu iz Sankt Peterburga za Beograd, saopćilo je Ministarstvo odbrane u Budimpešti.

Avioni, Zrakoplovi, Borbeni avioni, Gripen
Iz zračnog prostora Mađarske ranije je ispraćen i avion Air Serbia na relaciji Moskva - Beograd (Reuters - Arhiva)

Ministarstvo odbrane Mađarske saopćilo je da su borbeni avioni te zemlje Gripen u petak u dva navrata ispratili iz svog zračnog prostora avione Air Serbia na letovima iz Rusije zbog dojava o bombi.

U saopćenju se navodi da je mađarski borbeni avion “Gripen podignut kako bi ispratio srbijanski putnički avion na letu iz Sankt Peterburga za Beograd, a da je prethodno iz zračnog prostora Mađarske ispraćen i srbijanski avion na relaciji Moskva – Beograd”, prenosi Tanjug, pozivajući se na agenciju MTI.

Praćenje aviona Air Serbije

Ranije u petak je ruska agencija RIA Novosti javila da je avion na liniji Beograd – Moskva dobio poruku o prijetnji bombom, nakon čega je sigurno sletio na aerodrom Šeremetjevo.

Mediji su ranije javili da su borbeni avioni s oznakama Belgije u srijedu ispratili avion kompanije Air Serbia, koji je išao iz Sankt Peterburga ka Beogradu, tokom preleta iznad teritorije Litvanije.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao u četvrtak je da je “u sredu ruska vazdušna kontrola obavestila našu državu da je jedan borbeni avion NATO-a u ruskom vazdušnom prostoru pratio let [aviona] Air Serbia, na letu Moskva – Beograd, nedaleko od ruske granice sa Letonijom”.

Izvor: Agencije