WTO: Rat u Ukrajini će prepoloviti rast globalne trgovine

Zbog poremećaja u snabdijevanju hrana će poskupiti, kaže direktorica Svjetske trgovinske organizacije, dodajući da strahuje da je na pomolu prehrambena kriza.

Globalna ekonomija će pretrpiti ozbiljne posljedice, kaže Ngozi Okonjo-Iweala (EPA)

Svjetska trgovinska organizacija (WTO) srezala je prognozu rasta globalne trgovine za ovu godinu sa 4,7 na 2,5 posto zbog rata u Ukrajini i sankcija povezanih s tim sukobom, saopćila je direktorica WTO-a Ngozi Okonjo-Iweala.

Smanjenje projekcije je, također, povezano s kontinuiranim problemima u globalnom lancu snabdijevanja, koji su počeli prije dvije godine kao rezultat pandemije korona virusa.

Okonjo-Iweala je navela da će zbog poremećaja u snabdijevanju hrana poskupjeti, dodajući da “strahuje da je na pomolu prehrambena kriza”.

Za BBC je rekla da su Rusija i Ukrajina, mada učestvuju sa samo oko 2,5 posto u svjetskom izvozu robe, “vrlo, vrlo važne u određenim sektorima”, prenosi Tanjug.

“Na prvom mjestu je, naravno, zabrinutost za narod Ukrajine, koji je raseljen i koji nema dovoljno hrane za jelo”, kazala je ona.

Velike posljedice po globalnu ekonomiju

Istakla je da će globalna ekonomija “pretrpiti ozbiljne posljedice” i da će nestašice i utjecaj “ograničenja u snabdijevanju hranom” naročito osjetiti siromašnije zemlje.

Isporuke mnogih prehrambenih proizvoda, uključujući pšenicu i kukuruz, pogođene su nakon ruskog napada na Ukrajinu.

Industrijske organizacije upozoravaju da se Evropska unija bori s nestašicom suncokretovog ulja.

Ukrajina u globalnom izvozu ima udio od 46,9 posto, a Rusija 29,9 procenata, prema S&P Globalu, ali pošto su ukrajinske luke zatvorene izvoz nije moguć.

“Zaista sam zabrinuta zbog moguće gladi, posebno u siromašnim zemljama”, rekla je Okonjo-Iweala, pri čemu je, kao bivša ministrica finansija Nigerije, uzela za primjer Akriku, u kojoj 35 od 55 zemalja uvozi pšenicu i druge žitarice iz Rusije i Ukrajine, a 22 zemlje uvoze đubrivo.

Prema njenim riječima, “podaci Afričke razvojne banke pokazuju da su cijene hrane u mnogim zemljama sada već porasle za 20 do 50 posto”.

Izvor: Agencije