Musk kupio dionice Twittera, ima 10 posto udjela kompanije

Milijarder i tehnološki mag sada posjeduje četiri puta više dionica od osnivača Twittera Jacka Dorseya.

Elon Musk je jedan od najpopularnijih korisnika Twittera (EPA)

Milijarder i tehnološki mag Elon Musk kupio je udio od 9,2 posto dionica kompanije Twitter, vrijedne gotovo tri milijarde dolara, navodi se u prijavi pri američkoj komisiji za vrijednosne papire i berze.

Nakon ove objave vrijednost dionica Twittera porasla je za više od 25 posto.

Musk je tako postao jedan od najvećih dioničara ove kompanije i sada posjeduje četiri puta više dionica od osnivača Twittera Jacka Dorseyja.

Dorseyjev udio je 2,25 posto, prenosi Fena, pozivajući se na Sky News.

Musk je jedan od najpopularnijih korisnika Twittera, s više od 80 miliona pratilaca.

Optužbe za manipulacije tržištem

Često objavljuje i detalje o svojim kompanijama, zbog čega je u više navrata bio optužen za manipuliranje tržištem, a protiv njega je bilo pokrenuto i nekoliko istraga.

Musk je prošle sedmice pisao na Twitteru kako je “zabrinut zbog de facto pristranosti u algoritmu same platforme, koji ima veliki utjecaj na javni diskurs”, i podijelio anketu u kojoj je pozvao svoje pratitelje da glasaju o tome treba li taj algoritam biti otvorenog koda.

Dan kasnije napisao je u svom statusu da je “sloboda govora ključna za funkcionalnu demokratiju” i anketirao svoje pratioce o tome da li misle da se “Twitter rigorozno pridržava tog principa”.

Nakon što je 70,4 posto ispitanika glasalo da to nije tako, upitao je pratioce: “Da li nam je potrebna nova platforma?”

Musk je dionice kompanije Twitter kupio i prije ovih objava, a prijava agenciji za vrijednosne papire pokazuje da se transakcija dogodila 14. marta, iako je javnost za to saznala tri sedmice kasnije.

Izvor: Agencije