Macron i Le Pen u TV duelu uoči drugog kruga predsjedničkih izbora

U Francuskoj je tradicija od 1974. godine da između dva kruga izbora finalisti imaju televizijski duel koji može da bude odlučujući.

Macron i Le Pen će reprizirati svoj dvoboj iz 2017. (EPA)

Predsjednik Francuske, centrista Emmanuel Macron i liderka ekstremne desnice Marine Le Pen večeras će imati televizijski duel uoči drugog kruga predsjedničkih izbora zakazanih za nedjelju.

U Francuskoj je tradicija od 1974. godine da između dva kruga izbora finalisti imaju televizijski duel koji može da bude odlučujući. Na prethodnom duelu 2017. godine, Marine Le Pen je djelovala nepripremljena i slabija u odnosu na Macrona, što je utjecalo na njen poraz na izborima.

Pet godina kasnije, liderka ekstremne desnice je izgladila svoju sliku i vodila je kampanju da bi bila bliže običnim građanima. Ona je nedavno rekla da je sada spremna za duel i da je izvukla pouku sa prethodnog, prenosi agencija Beta, pozivajući se na AFP.

Macron je prije pet godina uvjerljivo pobijedio Le Pen sa 66 posto glasova, ali je sada drugačiji kontekst pošto ankete predviđaju da će također pobijediti ali sa manje glasova – od 53 do 55 posto.

Macron promijenio taktiku

On će sada morati da pravda rezultat svog prvog petogodišnjeg mandata suočen kritikama rivalke koja smatra da Macron gaji “dubok prezir prema Francuzima”.

Francuzi posebno očekuju večerašnji duel jer Macron nije učestvovao u debatama pred prvi krug predsjedničkih izbora i zbog toga ga je stranka Marine Le Pen, Nacionalno okupljanje, optužila da “bježi” od razgovora.

Macron, diskretan pred prvi krug izbora i sa pažnjom usmjerenom prema vanjskopolitičkim temama kao što je rat u Ukrajini, sada je promijenio taktiku, posjećuje zemlju i daje intervjue.

Drugi krug izbora bit će održan 24. aprila. Predsjednički izbori dešavaju se usred rata u Ukrajini i francuskog šestomjesečnog predsjedavanja Vijećem Evropske unije.

Izvor: Agencije