Biden zabranio američki uvoz ruske nafte i plina

SAD zabranjuju svaki uvoz nafte i plina iz Rusije, objavio je američki predsjednik Joe Biden, u potezu koji ima za cilj izvršiti pritisak na ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Govoreći u Bijeloj kući u utorak ujutro, Biden je rekao da je taj potez usmjeren na "glavnu arteriju ruske ekonomije" (EPA)
  • Rusija je objavila novu ponudu za evakuaciju civila, tvrdeći da Ukrajinci mogu birati gdje žele biti prebačeni.
  • Ukrajinska vojska tvrdi da je ruski general major Vitali Gerasimov ubijen u borbama oko istočnog grada Harkova. Moskva tek treba potvrditi ovu vijest.
  • Vladimir Putin tvrdi da Rusija neće koristiti plaćenike u Ukrajini i da neće biti „dodatnih poziva rezervistima“.
  • Kremlj upozorava na „katastrofalne posljedice“ ako Zapad uvede zabrane za uvoz ruskih energenata.
  • UN navodi da je  ruska invazija izazvala najdinamičniju izbjegličku krizu u Evropi od Drugog svjetskog rata. Zbog rata je Ukrajinu napustilo 1,7 miliona ljudi.

U nastavku donosimo najnovije informacije.


SAD: Sankcije kineskim kompanijama koje posluju sa Rusijom

Kineskim kompanijama koje se suprotstave američkim sankcijama i restrikcijama ne izvoz u Rusiju mogu biti uskraćene isporuke američke opreme i softvera koji su im potrebni za proizvodnju, izjavila je u utorak za New York Times američka sekretarka za trgovinu Gina Raimondo.

Sjedinjene Američke Države bi mogle da “potpuno zatvore” Semiconductor Manufacturing International Corp ili bilo koju kinesku kompaniju koja prkosi američkim sankcijama tako što nastavlja da isporučuje čipove ili drugu naprednu tehnologiju Rusiji, upozorila je Raimond, prenosi Tanjug agenciju Reuters.


Ljaško: Ruski napad onesposobio 61 bolnicu u Ukrajini

Šezdesetjedna bolnica u Ukrajini nije operativna zbog ruskog oružanog napada, izjavio je danas ukrajinski ministar zdravstva Viktor Ljaško.

“Teroristi iz zemlje agresora su onesposobili 61. bolnicu”, izjavio je Ljaško i dodao da vlasti nisu bile u mogućnosti da isporuče kritične medicinske zalihe na prvu liniju fronta zbog nedostatka “humanitarnih koridora”, prenosi Reuters.

Rusija poriče da je napadala civilne ciljeve.


Putin potpisao dekret o primjeni specijalnih ekonomskih mjera

Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je dekret o primjeni specijalnih ekonomskih mjera u oblasti spoljne ekonomske djelatnosti kao odgovor na sankcije Zapada, kako bi se osigurala bezbjednost države.

Ruski predsjednik je naložio da se do 31. decembra uvede zabrana izvoza i uvoza iz Rusije proizvoda i sirovina čiji će spisak utvrditi Vlada, prenosi Sputnjik.

Vlada ima dva dana da utvrdi taj spisak.

Mjere se uvode kao odgovor na sankcije Zapada prema Rusiji zbog specijalne vojne operacije u Ukrajini.

(EPA)

Rusija: U Ukrajini uništeno više od 2.500 vojnih objekata

Portparol Ministarstva odbrane Rusije Igor Konašenkov izjavio je danas da je ruska vojska od početka operacije u Ukrajini uništila 2.581 objekata vojne infrastrukture.

Među njima je 30 komandnih mjesta i komunikacionih centara Oružanih snaga Ukrajine, 123 protivavionska raketna sistema PVO S-300, ”buk M-1” i ”osa, kao i 81 radarska stanica, saopštio je Konašenkov.

Naveo je da je uništeno i 897 tenkova i drugih borbenih oklopnih vozila, 95 višecjevnih bacača raketa, 339 jedinica oruđa poljske artiljerije i minobacača, 662 primerka specijalnih vojnih vozila, kao i 84 bespilotne letelice, prenosi Sputnjik.

Saopšteno je i da su bombarderi i jurišni avioni Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije danas uništili 32 vojna objekta u Ukrajini. Među njima su četiri komandna mjesta, tri radarske stanice, dva skladišta goriva i 23 rejona sa naoružanjem i vojnom tehnikom.

Konašenkov navodi da su jedinice ruskih Oružanih snaga preuzele kontrolu u naseljenim mjestima Peredovu i Karijerni.


EU: Pola milijarde eura za hitnu humanitarnu pomoć Ukrajini

Evropska komisija predstavila je dans paket pomoći Ukrajini koji obuhvata direktnu humanitarnu pomoć, hitnu pomoć u okvirima civilne zaštite, podršku na granicama i jasan pravni status za izbjegle iz Ukrajine u EU, javlja Tanjug.

Humanitarna podrška sastoji se od 500 miliona eura iz budžeta EU, što je namjenjeno rješavanju humanitarnih posljedica rata, kako unutar Ukrajine, tako i šire.

Od toga 85 miliona eura će biti izdvojeno za Ukrajinu, a pet miliona za Moldaviju za obezbjeđivanje hrane, vode, zdravstvene zaštite i smještaja.

U Evropskoj komisiji napominju da su u okvirima do sada najvećeg aktiviranja Mehanizma civilne zaštite EU milioni medicinske opreme, vozila, šatora, ćebadi i vreća za spavanje već u Ukrajini, ali i u susjednoj Moldaviji, Poljskoj i Slovačkoj kako bi se pomoglo svima koji bježe od rata.

(Reuters)

U oblasti upravljanja granicama, Brisel je obezbjedio smjernice, dodatno osoblje i finansisjka sredstava kako bi se efikasno dočekale izbeglice iz Ukrajine.

Istovremeno, u Komisiji naglašavaju da se EU u rekordno brzom roku dogovorila da aktivira Direktivu o privremenoj zaštiti koja će izbjeglima iz Ukrajine dati pravo na socijalnu pomoć, obrazovanje i pristup tržištu rada na teritorji cijele EU 27.

Dodaje se da se radi na usvajanju „Kohezione akcije za izbjeglice u Evropi” što bi trebalo da omogući dodatnu fleksibilnost za finansiranje mjera koje podržavaju ljude koji beže iz Ukrajine i to kroz Evropski fonda za regionalni razvoj, Evropski socijalni fond i Fond za evropsku pomoć najugroženijim.

Ocjenjuje se da se i oko 10 milijardi eura iz sredstava pomoći iz EU Fonda za oporavak za 2022. može koristiti za finansiranje akcija podrške onima koji beže iz Ukrajine.


Zelenski: Naša borba je kao rat protiv nacista

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je danas u obraćanju poslanicima britanskog parlamenta da Ukrajinci ne žele da izgube svoju zemlju i poručio da će se Ukrajina boriti do kraja.

“Za nas je sada pitanje biti ili ne biti. Nećemo odustati i nećemo izgubiti. Boritćemo se do kraja, na moru, u vazduhu, nastavićemo da se borimo za našu zemlju po svaku cijenu. Borićemo se u šumama, na poljima, obalama, na ulicama”, rekao je Zelenski.

On je iz Kijeva, u obraćanju britanskom parlamentu putem video-linka, uporedio borbu Ukrajine protiv Rusije sa borbom Britanaca protiv nacističke Njemačke u Drugom svjetskom ratu.

Zelenski: Koliko je ovakvih porodica stradalo u Ukrajini? To nećemo oprostiti. Nećemo zaboraviti (AP)

“Ni vi niste željeli da izgubite zemlju kada su nacisti hteli da je zauzmu. I vi ste morali da se borite za Britaniju”, rekao je Zelenski, prenosi BBC.

On je rekao da su Ukrajinci pokazali “herojske” napore protiv ruskih snaga.

“Granatiranje nas nije slomilo”, rekao je Zelenski i dodao da “Ukrajina neće odustati i neće izgubiti”.

On je pozvao Britaniju i zapadne zemlje da učine više da pomognu Ukrajini i pojačaju sankcije Rusiji.


Biden zabranjuje američki uvoz ruske nafte i plina

Sjedinjene Američke Države zabranjuju svaki uvoz nafte i plina iz Rusije, objavio je američki predsjednik Joe Biden, u potezu koji ima za cilj izvršiti pritisak na ruskog predsjednika Vladimira Putina da okonča rat u Ukrajini.

Govoreći u Bijeloj kući u utorak ujutro, Biden je rekao da je taj potez usmjeren na “glavnu arteriju ruske ekonomije”.

SAD su uvozile nešto više od 20 miliona barela ruske nafte mjesečno, što je približno osam posto ukupne američke potrošnje.

(EPA)

Američki predsjednik rekao je da se zabrana odnosi i na naftu i na ruski plin.

“Uvodimo ovu zabranu svjesni da mnogi od naših evropskih saveznika i partnera nisu u poziciji da nam se pridruže. Sjedinjene Američke Države same proizvode više nafte nego sve evropske države zajedno. Mi smo, ustvari, izvoznik energije, tako da možemo preduzeti neke korake koje drugi ne mogu. Međutim, radimo s Evropom na razvoju dugoročne strategije kako bismo smanjili i njihovu zavisnost od ruske energije.”


EU priprema dodatne sankcije Rusiji

Belgijski mediji tvrde da je Evropska komisija predstavila državama članicama Evropske unije nacrt paketa koji sadrži nove sankcije Rusiji i Bjelorusiji, prenosi Anadolija.

Prema ovom paketu, biće zabranjena isporuka opreme ruskoj brodarskoj industriji.

Ruski brodovi također neće moći koristiti evropske luke, a kopneni transport iz Rusije također će biti blokiran.

Imovina članova Gornjeg doma Parlamenta Rusije, Federalnog vijeća i nekih oligarha bit će također zamrznuta, a istim osobama će biti uvedena zabrana putovanja.

Pored toga, tri bjeloruske banke biće isključene iz međunarodnog sistema transfera novca SWIFT.

Za stupanje na snagu navedenog dodatnog paketa sankcija potrebno je odobrenje država članica EU-a.


Latvijski parlamentarac bori se u Ukrajini

Latvijski parlamentarac Juris Jurašs pridružio se borbi protiv ruskih snaga u Ukrajini, saopćila je njegova stranka.

Jurašs je 46-godišnji čelnik odbora parlamenta za pravna pitanja.

„On je u Ukrajini. Pridružio se borcima za slobodu. To je bila njegova osobna odluka, a ja ju u potpunosti poštujem“, rekao je Janis Bordans, ministar pravosuđa i čelnik Bove konzervativne stranke koja je u vladajućoj koaliciji.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski prošle je sedmice objavio da se više od 16 hiljada inozemnih dobrovoljaca javilo Ukrajini, no nije otkrio koliko ih je već stiglo u zemlju.

(Anadolija)

Puljić: Biden će najaviti uvođenje zabrane uvoza ruske nafte

Američki predsjednik Joe Biden najavit će uvođenje zabrane uvoza ruske nafte.

Reporter Al Jazeere iz Washingtona Ivica Puljić javio je da je ova informacija službeno potvrđena za naš medij.


Zaustavljen konvoj autobusa za evakuaciju stanovnika Mariupolja

Kako su nam rekli vozači, na socijalnim mrežama se prenose vijesti da ruske snage granatiraju dionicu puta koja vodi prema Mariupolju, javlja reporter Al Jazeere Charles Stratford.


Stoltenberg: Rusija cilja civile u Ukrajini

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da ta alijansa ima „odgovornost“ da spriječi da ruska ofanziva ne eskalira i ne raširi se izvan Ukrajine.

„Štitit ćemo i braniti svaki inč savezničke teritorije“, rekao je Stoltenberg tokom posjete Latviji.

Dodao je da NATO ima vjerodostojne izvještaje da Rusija cilja civile u Ukrajini te je pozvao Moskvu da prekine napad.


Shell prestaje kupovati rusku naftu

Britanski naftni gigant Shell izvinio se što je prošle sedmice kupio rusku naftu po sniženoj cijeni, te je objavio da će u potpunosti obustaviti kupovinu ruske nafte.

Benzinske stanice Shella bit će zatvorene u Rusiji, kao i stanice za avionsko gorivo i maziva.

Više na linku.


Iz izbjeglištva u izbjeglištvo: Priča o malom Sirijcu

Priča o 11-godišnjem sirijskom dječaku Hasanu al-Khalafu izazvala je veliku pažnju na društvenim mrežama, nakon što su slovačke vlasti ostale zatečene kada je prešao ukrajinsku granicu bez ikakve pratnje, noseći plastičnu vrećicu i pasoš, s brojem telefona ispisanim na ruci.

Više na linku.


Kijev optužuje Ruse da ne poštuju odluku o humanitarnom koridoru u Mariupolju

Ukrajinsko ministarstvo obrane optužilo je Ruse da ne poštuju odluku o humanitarnom koridoru u Mariupolju, lučkom gradu na jugoistoku Ukrajine koji se nalazi u okruženju.

“Neprijatelj je pokrenuo napad točno u smjeru humanitarnog koridora”, objavilo je ministarstvo, dodajući da ruska vojska “nije dopustila djeci, ženama i starijima da napuste grad”.

“To nije ništa drugo nego genocid”, dodaje se u priopćenju ministarstva, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

Ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova je na Twitteru kratko napisalo: “Kršenje prekida vatre”.

(EPA)

Zašto je slovo ‘Z’ postalo simbol podrške ruskoj invaziji na Ukrajinu

Prvi put viđeno na ruskim tenkovima i vojnim vozilima koji se su skupljali na granici s Ukrajinom, slovo „Z“ postalo je glavni simbol javne podrške ruskom ratu u Ukrajini.

Zašto se koristi slovo ‘Z’ i šta znači, pročitajte na linku.

(Reuters)

Zelenski spreman na pregovore o Krimu i Donbasu

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je da je spreman na dijalog sa Rusijom oko statusa Krima, kao i samoproglašenih republika Donjeck (DNR) i Lugansk (LNR).

Kremlj je jučer rekao da je spreman da obustavi vojnu operaciju ukoliko Kijev prizna nezavisnost dvoje regie i odbaci ulazak u „bilo kakav blok”, uključujući NATO.

Zelenski je u intervjuu za ABC rekao da niko osim ruskih vlasti nije priznao nezavisnost tih “pseudorepublika”.

“Ali, možemo da razmotrimo i nađemo kompromis oko toga kako će okupirane teritorije i te republike postojati. Šta je za mene važno – kako će tamo živjeti ljudi koji žele da budu dio Ukrajine”, rekao je Zelenski, prenosi Beta.

Naglasio je da Ukrajina “nije spremna na ultimatume”, dodajući da predsjednik Rusije Vladimir Putin “mora početi razgovarati, početi dijalog”.

Zelenski je kazao da nije spreman na kapitulaciju, jer je izabrani predsjednik.

Što se tiče NATO-a, Zelenski je izrazio razočaranje.

Rekao je da savez nije spreman prihvatiti Ukrajinu kao članicu.

“Savez se boji kontroverznih stvari i konfrontacije s Rusijom”, rekao je.

Nagovijestio je da će se suzdržati od pridruživanja.

Ukrajina nije zemlja na koljenima koja moli za bilo što, rekao je.


Putin: Nećemo slati regrute i rezerviste u Ukrajinu

“Želim istaknuti da u vojnim akcijama neće učestvovati regruti i nećemo mobilisati rezervne snage, u tim će akcijama učestvovati samo profesionalni vojnici”, kazao je Putin.


Izvještač Al Jazeere: Deseci autobusa idu ka Mariupolju

Al Jazeerin izvještač Charles Stratford je u javljanju iz okoline grada Zaporožje, na jugoistoku Ukrajine, rekao da „deseci autobusa“ idu ka Mariupolju, u sklopu napora evakuacije stotina hiljada ljudi iz tog grada.

„S njima je policijska pratnja i najmanje jedan kamion koji, kako smo shvatili, prevozi humanitarnu pomoć“, rekao je Stratford.

„Znamo da je ovo najmanje treći put da se pokušava upostaviti humanitarni koridor za izvlačenje ljudi, ne samo iz Mariupolja, već i iz ostalih opkoljenih gradova u Ukrajini“.


Rusija odbila učestvovati u procesu pred Međunarodnim sudom pravde

Danas se pred najvišim sudom Ujedinjenih naroda, Međunarodnim sudom pravde u Hagu, trebalo održati saslušanje ruske strane, po apelaciji Ukrajine protiv Rusije.


UNHCR: Drugi val izbjeglica bit će još gori

Nakon prvog vala izbjeglica iz Ukrajine vjerovatno će doći i do drugog vala, ali s ranjivijim skupinama ljudi, rekao je u utorak direktor UN-ove agencije za izbjeglice (UNHCR).

“Ako se rat nastavi, počet će stizati ljudi koji nemaju finansijska sredstva ili veze”, kazao je šef UNHCR-a Filippo Grandi.

Ocijenio je da će to za Evropu biti složenija situacija te da će biti potrebno više solidarnosti svih u Europi i izvan nje.

Objasnio je da su u prvom valu stigli ono koji su imali “neka sredstva i resurse”, veliki broj ih je stigao automobilima i imaju veze i poznanstva te mogu ići u zemlje u kojima imaju porodice, prijatelje i svoju zajednicu.

Danas ili sutra, nastavio je, očekuje se da će broj izbjeglica iz Ukrajine prijeći dva miliona.

U ponedjeljak je, prema Visokom povjerenstvu za izbjeglice, prebrojano oko 1,7 milijuna ukrajinskih izbjeglica.


Reporter Al Jazeere: Konfuzna slika evakuacije

Al Jazeerin reporter Jonah Hull je u javljanju iz Lavova, sa zapada Ukrajine, rekao da je situacija sa humanitarnim koridorima „zbunjujuća“.

„Ukrajinci tvrde da je uspostavljena samo jedna ruta, iz Sumija, kao dio sporazuma o rutama evakuacije“, rekao je.

„Kompletno stanje sa koridorima je nejasno. Dva pokušaja uspostave koridora iz Mariupolja i Volnovake su propala u subotu i nedjelju, a dvije strane za to krive jedna drugu. U ponedjeljak je bila unilaterlana ponuda Rusije da se uspostave rute iz velikih, naseljenih i bombardovanih urbanih centara, poput Kijeva, Harkova, Mariupolja i Sumija, ali od toga nije bilo ništa“, dodao je.


U Poljsku izbjeglo 1,2 miliona Ukrajinaca

Oko 1,2 miliona je iz Ukrajine stiglo u Poljsku od početka ruske invazije, podaci su Granične policije Poljske.

U ponedjeljak, granicu je prešlo 141.500 ljudi, nešto manje nego u nedjelju, navodi policija.


Počela evakuacija iz Sumija i Irpinja

Iz Lavova izvještava Saša Delić.


Ukratko: Šta je zabrana letova i zašto je NATO protiv?

Nedavna Reutersova anketa u Sjedinjenim Američkim Državama pokazala je kako je 74 posto ispitanika za to da NATO nametne zonu zabrane letova iznad Ukrajine, a to se tumači dodatnom podrškom američke javnosti sa Ukrajincima zbog ruske invazije.

Šta je zabrana letova i zašto je NATO protiv, pročitajte na linku.


Počela evakuacija stanovništva

Evakuacija civila iz sjeveroistočnog ukrajinskog grada Sumija i Irpina, pored Kijeva, počela je, objavili su službeni ukrajinski izvori, prenosi agencija Reuters.

Ukrajinski mediji prenijeli su video snimke ljudi kako se ukrcavaju u autobuse kako bi napustili grad Sumi, prenijela je agencija Interfax.

Rusko ministarstvo obrane objavilo je ranije da ruske snage u Ukrajini od osam ujutro poštuju primirje te da su otvoreni “humanitarni koridori” za evakuaciju stanovnika Kijeva i još četiri ukrajinska grada Černjihiva, Sumija, Harkiva i Mariupolja, prenijela je ruska novinska agencija Interfax.


Rusija: Poštujemo primirje, koridori otvoreni

Rusko ministarstvo odbrane objavilo je da ruske snage u Ukrajini od osam ujutro poštuju primirje te da su otvoreni “humanitarni koridori” za evakuaciju stanovnika Kijeva i još četiri ukrajinska grada Černjihiva, Sumija, Harkiva i Mariupolja, prenio je Reuters, pozivajući se na rusku novinsku agenciju Interfax.

Rusija je ranije objavila da će civili koji napuštaju gradove Kijev, Černjihiv i Harkov putovati za Rusiju, neki preko Bjelorusije, izvijestio je Interfax, pozivajući se na izjavu ruskog odbora zaduženog za humanitarnu koordinaciju u Ukrajini.

Ljudi koji napuštaju gradove Sumi i Mariupolj imali bi, međutim, izbor prolaza u Rusiju ili u ukrajinske gradove Poltavu i Zaporižja, prenio je Interfax.

(Reuters)

Gazprom: Isti nivo isporuke plina preko Ukrajine

Ruska kompanija Gazprom nastavlja isporuku preko Ukrajine na istom nivou kao do sada, 109,5 miliona kubnih metara dnevno, javlja agencija RIA Novosti.

Ruski plin čini oko 40 posto evropskog snabdijevanja.


Britanski ministar: Putin je potrošena snaga, završio je

Ruski predsjednik Vladimir Putin je potrošena snaga u svijetu, šta god da se desi u Ukrajini, tvrdi britanski ministar odbrane Ben Wallace.

„Šta god da se desi, predsjednik Putin je potrošena sila. Završio je, njegova vojska je završila i mora to shvatiti“, rekao je Wallace za Radio Times.

„Protiv njega se ujedinila međunarodna zajednica. U poziciji je da će napraviti ekonomsku katastrofu svom narodu“, dodao je.


U Lavovu više od 200 hiljada raseljenih

Gradonačelnik Lavova, grada na zapadnu Ukrajine, rekao je da se lokalni zvaničnici muče da nahrane i smjeste desetke hiljada ljudi koji su pobjegli iz ratom pogođenih regija.

„Zaista nam treba podrška“, rekao je gradonačelnik Andrij Sadovji.

Više od 200 hiljada raseljenih Ukrajinaca trenutno je u Lavovu, gdje su smješteni u sportske dvorane, škole, bolnice i crkve.

Lavov je prije rata imao oko 700 hiljada stanovnika.

(EPA)

Pentagon: Rusija vrbuje Sirijce za rat

Rusija vrbuje Sirijce i ostale inostrane borce, pojačavajući invaziju na Ukrajinu, tvrdi Pentagon.

Moskva je ušla u rat u Siriji 2015. godine na strani snaga režima predsjednika Bashara al-Assada.

Ministarstvo odbrane SAD-a navodi da je ruski predsjednik Vladimir Putin posegnuo za angažmanom nekih od tamošnjih boraca, izvještava Wall Street Journal.

„Vjerujemo da određeni broj Rusa traži Sirijce kako bi pojačali snage u Ukrajini“, rekao je glasnogovornik Pentagona John Kirby.

Pentagon tvrdi i da ruske snage u posljednjih nekoliko dana nisu zabilježile značajniji napredak na sjeveru i sjeveroistoku zemlje.

Kirby je kazao da su ruske trupe zauzele grad Herson i da pokušavaju okružiti Mariupolj, ali da ga ne kontrolišu.

Dodao je da ruske dalekometni napadi izazivaju civilne žrtve i infrastrukturnu štetu.

„Sve više civila se ubija i ranjava“, rekao je, pozivajući Putina da zaustavi rat.


Rusija upozorila na moguću obustavu plina za Njemačku

Moskva je upozorila da bi mogla obustaviti isporuku plina od Rusije prema Njemačkoj, u odgovoru na prošlomjesečnu odluku Berlina da zaustavi otvaranje plinovoda Sjeverni tok 2.

„Imamo svako pravo na tu odluku i na uvođenje embarga na plin kroz plinovod Sjeverni tok 1“, rekao je zamjenik ruskog premijera Aleksander Novak.

Rusija Evropi isporučuje 40 posto njenih potreba za plinom.

(EPA)

Ukrajinski obavještajci: Ubijen još jedan ruski general

Ukrajinska obavještajna služba objavila je da su ukrajinske snage ubile ruskog generala u blizini opkoljenog grada Harkova, što je drugi ruski viši komandant koji je izgubio život u invazii.

General major Vitalij Gerasimov, prvi zamjenik ruske 41. armije, ubijen je u ponedjeljak, tvrdi Obavještajni direktorat ukrainskog ministarstva odbrane u izjavi.

Drugi ruski general Andrej Suhovetski, također zamjenik komandanta 41. armije, navodno je poginuo krajem februara.

Ukrajina tvrdi da su njene snage ubile više od 11.000 ruskih vojnika, dok je Rusija prijavila oko 500 poginulih.

Nijedna strana nije navela broj poginulih u redovima ukrajinske vojske.


Putin: U borbama nema plaćenika

Putin kaže da neće angažovati plaćeniti, niti će u rat slati rezerviste, naglašavajući da „profesionalci“ na terenu ispunjavaju „zadate ciljeve“.

„Vojnici po ugovoru ne učestvuju, niti će učestvovati u borbama. Neće biti niti rezervista“, rekao je Putin.

„Zadate ciljeve ispunjavaju samo profesionalni vojnici“.

(Reuters)

Nove japanske sankcije Rusima i Bjelorusima

Japan je zamrznuo račune još 32 ruska i bjeloruska zvaničnika, kao i oligarha, objavilo je Ministarstvo finansija.

Japan također zabranjuje izvoz opreme za rafinerije nafte u Rusiji, te predmeta opšte namjene namijenjene za Bjelorusiju, koje bi mogla koristiti njena vojska, priopćilo je ministarstvo.


Rusija: Prekid vatre i evakuacija civila

Ruski ambasador pri Ujedinjenim nacijama Vasili Nebenzja rekao je da će njegova zemlja prekinuti vatru u utorak ujutro u 10 sati po moskovskom vremenu (osam po srednjoevropskom), te otvoriti humanitarne koridore za evakuaciju civila iz Kijeva, Černihova, Sumija i Mariupolja.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski odbio je raniji prijedlog da se ukrajinski civili evakuišu na, kako je rekao, „okupiranu teritoriju“ u Rusiji i Bjelorusiji.

„U ovom prijedlogu nema zahtjeva da bi se građani mogli evakuisati u Rusiju, na rusku teritoriju“, rekao je Nebenzja.

„Postoji i ponuda za evakuaciju prema ukrajinskim gradovima zapadno od Kijeva. To će biti stvar izbora ljudi, koji trebaju odlučiti gdje žele biti evakuisani“, kazao je Nebenzja.


Svjetska banka odobrila Ukrajini 723 miliona dolara

Svjetska banka objavila je da je njen izvršni odbor odobrio paket pozajmica i grantova za Ukrajinu vrijedan 723 miliona dolara.

Ta sredstva poslužit će kao podrška vladinom budžetu.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada