Ukrajinski kontingent u KFOR-u zbog rata odlazi kući

Oni su do sada bili u bazi Bondstil kod Uroševca, u sastavu jedinica KFOR-a zaduženih za istočni dio Kosova.

Ukrajinci iz sastava KFOR-a se u Ukrajinu neće vratiti preko centralne Srbije i Mađarske (EPA)

Četrdeset Ukrajinaca iz sastava KFOR pripremili su se za povratak kući, nakon što je predsjednik Volodimir Zelenski naredio da se zbog rata svi pripadnici oružanih snaga te zemlje hitno povuku iz raznih mirovnih misija i odmah vrate u domovinu.

Oni su do sada bili u bazi Bondstil kod Uroševca, u sastavu jedinica KFOR-a zaduženih za istočni dio Kosova, prenosi agencija Beta, pozivajući se na pisanje portala Balkanska sigurnosna mreža.

Iz razloga koji nisu navedeni, oni se u Ukrajinu neće vratiti preko centralne Srbije i Mađarske.

Zelenski je još 7. marta naredio da se svi pripadnici ukrajinske vojske van granica vrate u tu zemlju, ali je iz komande KFOR-a prvobitno bilo najavljeno da će vod na Kosovu ostati da služi u toj misiji.

Otvoreno pitanje kako će to biti realizovano

“Nakon višesedmičnog odlaganja, teška situacija po ukrajinsku vojsku obesmislila je zadržavanje obučenog ljudstva van zemlje. Zato je jedinica Ukrajinaca iz Bondstila primila naređenje da se vrati”, piše u tekstu.

Portal navodi da ostaje otvoreno pitanje kako će to biti realizovano – zemaljskim putem sa borbenim, terenskim i ostalim vozilima do Poljske ili Rumunije, ili avionom bez teže tehnike.

U Bondstilu u ukrajinskoj jedinici koriste se posebno modifkovana terenska vozila koja su za službu u KFOR-u izrađena u Lavovskom mašinskom i remontnom zavodu, na bazi Hamvija iz američke donacije.

Ukrajinci su 2011. godine dobili 40 vozila sa kabinom za dva člana posade i teretnom kabinom u koju može da se ukrca osam ljudi. Jedan prototip modifikovanog vozila sa balističkom zaštitom izrađen je u Mališevu 2012. godine, a zatim 2015. godine serija u Lavovu.

Izvor: Agencije