Rusija prijeti prekidom isporuke prirodnog plina

Ministri zemalja članica G7 odbijaju plaćati ruski plin u rubljama, a Moskva tvrdi da se njen zahtjev mora poštovati.

Grupa G7 je zahtjev Rusije prelazak na rublje za plaćanje prirodnog plina ocijenila neprihvatljivim (Reuters)

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da Rusija neće davati plin besplatno ukoliko evropske zemlje odbiju plaćanje u rubljama.

Peskov je, odgovarajući na pitanja novinara u Moskvi, govorio o odluci Rusije da prima uplate u rubljama za trgovinu prirodnim plinom sa zapadnim zemljama.

Kazao je kako kompanija Gazprom i povezane jedinice razvijaju načine plaćanja, nakon čega će se odrediti jasan termin i raspored.

Govorio je također i o koracima koje će Rusija preduzeti ako evropske zemlje ne pristanu plaćati ruski plin u rubljama.

“Nećemo dati plin besplatno, to je sigurno. U našoj trenutnoj situaciji filantropija je malo vjerovatna i nema smisla”, poručio je Peskov, prenijela je Anadolija.

Ranije danas, njemački ministar ekonomije i zaštite klime Robert Habeck rekao je da je zahtjev Rusije za prelazak na rublje za plaćanje prirodnog plina neprihvatljiv.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je 23. marta najavio svoj plan prelazak na rusku rublju za prodaju ruskog plina.

Naglašavajući da su „zapadne zemlje preduzele nelegitimne korake zamrzavanjem ruske imovine“, Putin je rekao: “Zapad je zapravo narušio povjerenje u vlastite valute. Sada svi znaju da obaveze u dolarima i eurima možda neće biti ispunjene.”

Zemlje grupe G7 odbacile su zahtjev Putina, rekao je Habeck u ponedjeljak u Berlinu.

“Ministri zemalja G7 su jedinstveni u ocjeni da zahtjev za plaćanjem u rubljama predstavlja jednostrano i jasno kršenje postojećih ugovora”, rekao je Robert Habeck nakon virtualnog sastanka s ministrima zemalja G7 zaduženim za energetiku.

“Postojeći ugovori su još uvijek na snazi što znači da je plaćanje rubljama neprihvatljivo”, rekao je Habeck, ministar gospodarstva Njemačke koja trenutno predsjedava grupom G7.

Ruska novinska agencija RIA Novosti citirala je zastupnika Ivana Abramova koji je rekao da će odbijanje grupe G7 industrijskih zemalja da plaćaju ruski plin u rubljama dovesti do zaustavljanja isporuke.

Abramov je član Komiteta za ekonomsku politiku Vijeća Federacije, gornjeg doma ruskog parlamenta.

“Ako je naš uslov plaćanje u rubljama, to znači da morate da platite u rubljama. Oni imaju dovoljno mogućnosti da kupe rublje, na bilo kojoj berzi”, rekao je Abramov.

Izvor: Agencije