Video: Ruski astronauti na Međunarodnu svemirsku stanicu došli u bojama Ukrajine

Nije jasno radi li se o nekoj vrsti poruke koju su namjeravali poslati bojom svojih odijela, koje su iste kao na ukrajinskoj zastavi.

Isječak sa video-snimka Roskosmosa (Roskosmos Media) (Screenshot)

Ruski astronauti stigli su na Međunarodnu svemirsku stanicu (MSS) u odjelima sa žutom i plavom bojom, što su boje ukrajinske zastave.

Ruska svemirska agencija (Roskosmos) u subotu je objavila video na kojem se vidi kako ruski astronauti nose kombinezone u bojama ukrajinske zastave dok njihova svemirska letjelica pristaje na Međunarodnu svemirsku stanicu (MSS).

Srdačno su ih dočekale američke, ruske i njemačke kolege.

‘Dobrovoljno’ izabrali odjeću

Associated Press piše da nije jasno da li se radi o nekoj vrsti poruke koji su namjeravali poslati bojom svojih odijela.

Rekli su da su odjeću dobrovoljno izabrali.

Radi se o ruskim astronautima Denisu Matvejevu, Sergeju Korsakovu i Olegu Artemjevu.

Roskosmos je odbacio ideju da su ruski kozmonauti navodno odlučili nositi žuta odijela s plavim rubom u znak podrške Ukrajini.

“Ponekad je žuto samo žuto”, objavila je služba za odnose s javnošću Roskosmosa na Telegramu.

“Letačka odijela nove posade izrađena su u bojama amblema Moskovskog državnog tehničkog sveučilišta Bauman, na kojem su diplomirala sva tri kosmonauta… Vidjeti ukrajinsku zastavu posvuda i u svemu je ludo”, dodaje se.

Evropska svemirska agencija prije nekoliko dana je raskinula saradnju sa Roskosmosom, što je dovelo u pitanje niz zajedničkih svemirskih projekata.

Izvor: Agencije