EULEX dovodi pojačanje na Kosovo

Ranije prošle sedmice u Bosni i Hercegovini je raspoređeno 500 dodatnih vojnika koji su pristigli u okviru pojačanja Evropskih vojnih snaga (EUFOR Althea).

Očekuje se da će prvi tim rezervne policijske jedinice na Kosovo stići u ponedjeljak (EPA)

Rezervna policijska jedinica sastavljena od 92 pripadnika evropskih žandarmerijskih snaga iz Portugala, Francuske i Italije privremeno će biti raspoređena na Kosovu u narednim sedmicama, kako bi se ojačali kapaciteti postojeće Specijalizovane policijske jedinice Evropske unije za vladavinu prava na Kosovu (EULEX), saopšteno je iz ove jedinice.

Evropske žandarmerijske snage su operativne, unaprijed organizovane, jake i brzo rasporedive interventne policijske snage.

Očekuje se da će prvi tim rezervne policijske jedinice na Kosovo stići danas.

Tri nivoa sigurnosnih agencija

Policija Kosova je prva koja reaguje u slučaju sigurnosne situacije, dok je EULEX-ova Specijalizovana policijska jedinica druga instanca za reagovanje na sigurnosne situacije na Kosovu i pruža stalnu podršku kapacitetima Policije Kosova za kontrolu masa i nemira kroz savjetovanje i zajedničku obuku.

Na Kosovu je prisutna i vojna misija NATO-a, KFOR koja predstavlja treću instancu za reagovanje na sigurnosne situacije na Kosovu.

Prethodno je prošle nedelje širom Bosne i Hercegovine raspoređeno 500 dodatnih vojnika koji su pristigli u okviru pojačanja Evropskih vojnih snaga (EUFOR Althea).

Dodatne snage EULEX-a i EUFOR-a na Kosovo i u Bosnu i Hercegovinu stižu nakon što je Rusija 24. februara izvršila invaziju na Ukrajinu.

Izvor: Agencije