Američki nosač aviona na vojnoj vježbi u Jadranskom moru

Nosač aviona USS Harry S. Truman nalazi se na čelu borbene grupe pod operativnom kontrolom NATO-a koja izvodi koordinirane pomorske vježbe u Jadranskom moru.

Najavljujući vježbe, nazvane "Neptune Strike 2022", NATO je rekao da je to prvi put od Hladnog rata da je cijela američka borbena grupa pod njegovom komandom (EPA)

Američki nosač aviona USS Harry S. Truman nalazi se na čelu borbene grupe na vojnoj vježbi u Jadranskom moru, a njegov komandant nije želio nagađati o tome što će se dogoditi nakon završetka vježbi narednih dana jer pravila zabranjuju da se govori o budućim operacijama.

Međutim, prisustvo nosača aviona snažan je simbol američke vojne moći i snage NATO-a u regiji u kontekstu sve većih napetosti zbog gomilanja ruskih snaga kod granica Ukrajine.

“Odluka o tome gdje će biti raspoređena američka borbena grupa donosi se na nivou ministra odbrane”, rekao je u srijedu američki kontraadmiral Curt Renshaw koji vodi borbenu grupu nosača aviona.

“Ali spremni smo djelovati bilo gdje, planirali smo biti na dugoj misiji kada smo odlazili iz Norfolka i planiramo djelovati tamo gdje smo najpotrebniji.”

Napadi dalekog dometa

Borbena grupa, koja je pod operativnom kontrolom NATO-a, nalazi se u Jadranu radi koordiniranih pomorskih vježbi, obuke za protivpodmorničko ratovanje i obuke za napade dalekog dometa. Vježba bi trebala trajati do 4. februara.

Najavljujući vježbe, nazvane “Neptune Strike 2022”, NATO je rekao da je to prvi put od Hladnog rata da je cijela američka borbena grupa pod njegovom komandom.

Američko ministarstvo odbrane ističe ulogu svog nosača aviona u tim vježbama kao dokaz da je NATO “ujedinjen, sposoban i snažan”.

SAD je ranije u srijedu objavio da će poslati gotovo 3.000 vojnika u Poljsku i Rumuniju zbog, kako tvrdi Washington, ruske prijetnje invazijom na Ukrajinu.

Rusija negira da priprema invaziju, ali poručuje da bi mogla poduzeti nespecificirane vojne mjere ako joj ne budu ispunjeni njeni zahtjevi, uključujući obećanje NATO-a da se nikada neće proširiti na Ukrajinu.

Izvor: Agencije