Parlamentarni i lokalni izbori u Srbiji 3. aprila

Predizbornu atmosferu u zemlji karakteriziraju podijeljeno društvo, kontrola javnih medija u kojima dominiraju državni dužnosnici i vladajuća koalicija, osjetna inflacija i brojna poskupljenja.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić (Anadolija)

Srbija je od utorka službeno u predizbornoj kampanjii nakon što je predsjednik Aleksandar Vučić u utorak navečer potpisao ukaz o raspuštanju Skupštine i raspisao vanredne parlamentarne izbore za 3. april, a raspisivanje predsjedničkih izbora očekuje se početkom marta.

Predsjednik Skupštine Srbije Ivica Dačič prethodno je za isti dan raspisao lokalne izbore za Skupštinu Grada Beograda, te još 12 lokalnih uprava.

Izbori za gradske skupštine bit će održani u Beogradu i Boru, a za skupštine opština u Aranđelovcu, Smederevskoj Palanci, Lučanima, Medveđi, Knjaževcu, Bajinoj Bašti, Doljevcu, Kuli, Kladovovu, Majdanpeku i Sečnju, objavila je agencija Tanjug.

Vučić je izabran za predsjednika na izborima 2. aprila 2017. na kojima je osvojio 55,06 posto glasova, pobijedivši neovisnog kandidata Sašu Jankovića (16,35%).

Vučić i njegova Srpska napredna stranka na vlasti su od 2012. godine, kada je na predsjedničkim izborima pobijedio tadašnji vođa naprednjaka Tomislav Nikolić, a Vučić je jedno vrijeme bio vicepremijer, a potom predsjednik Vlade.

Prethodni parlamenarni izbori održani su junu 2020. godine u jeku pandemije COVID-a 19 uz bojkot opozicije koji je omogućio uvjerljivu pobjedu koalicije predvođene naprednjacima i njihovu apsolutnu većinu u parlamentu.

Odmah nakon tih izbora, kako podsjeća Hina, Vučić je objavio da će mandat vladi i parlamentu biti godinu i pol dana, što se i obistinilo današnjim raspisivanjem izbora.

Opozicija izlazi na izbore

Za razliku od 2020. kada je bojkotirala izbore zbog nepovoljnih izbornih uvjeta, opozicija je u direktnim pregovorima s vlastima i u pregovorima u kojima su posredovali europarlamentarci, postigla nešto bolje izborne uvjete i izaći će na izbore.

Predizborna atmosfera ukazuje na to da bi vladajuća koalicija srbijanskog predsjednika prvi put od dolaska na vlast 2012. mogla imati problema odbraniti sadašnju uvjerljivu većinu u parlamentu.

Predizbornu atmosferu u zemlji karakteriziraju podijeljeno društvo, kontrola javnih medija u kojima dominiraju državni dužnosnici i vladajuća koalicija, osjetna inflacija i brojna poskupljenja u okolnostima globalne energetske krize.

Aktualna vlast očekuje izbore ističući argumente o ekonomskom napretku, pomoći države ekonomiji i građanima u vrijeme pandemije od oko 8,5 milijardi eura, gradnji infrastrukture – autocesta i pruga, te otvaranju brojnih tvornica, uz velika strana ulaganja.

Opozicija, pak, ulazi u kampanju na valu snažne podrške tokom nedavnih ekoloških protuvladinih demonstracija. Uvjerena je da će vladajući naprednjaci izgubiti znatan dio birača zbog brojnih afera, netransparentnih državnih projekata, bahatosti u kontroliranim medijima i „dužnosničke kampanje“ u kojoj se stranački privatiziraju državni interesi.

Ispitivanja javnog mišljenja potkraj prošle godine i koncem januara i dalje pokazuju visoki rejting Vučića i njegove Srpske napredne stranke, ali su unutar opozicionog korpusa sve glasniji optimizam i samouvjerenost da se u aprilu može okončati Vučićeva desetogodišnja dominacija.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada