Microsoftovo preuzimanje Activisiona pod lupom regulatora

Federalna komisija za tržište SAD-a ispituje sporazum američke korporacije vrijedan 68,7 milijardi dolara o preuzimanju kompanije Activision Blizzard.

Microsoft i Activision su dali sebi rok do juna 2023. da završe transakciju (EPA)

Federalna komisija za tržište SAD-a (FTC) ispituje sporazum korporacije Microsoft vrijedan 68,7 milijardi dolara o preuzimanju kompanije Activision Blizzard, proizvođača video igrica Zov dužnosti, izvijestila je agencija Bloomberg News, pozivajući se na izvor upoznat s tim postupkom.

FTC će, umjesto Ministarstva pravde, istražiti da li će ova akvizicija ugroziti tržišnu konkurenciju, navodi se u izvještaju, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

U nastojanju da pooštre uvjete za spajanje kompanija, FTC i Ministarstvo pravde su prošlog mjeseca zajedno saopćili da je koncentracija industrija na tržištu postala sve veća i da rast podnijetih zahtijeva za spajanje u 2020. i 2021. godini signalizira da će se situacija pogoršati.

Microsoft, Activision i FTC nisu odmah odgovorili na zahtjeve britanske agencije za komentarom.

Najveći ugovor i akvizicija

Ugovor najavljen u januaru je najveći ikada za Microsoft i bio bi najveća akvizicija plaćena u gotovini do sada.

Ovo preuzimanje bi ojačalo Microsoftovu poziciju na rastućem tržištu videoigara, na kojem su mu najveći rivali Tencent Holdings i Sony grupa.

Istovremeno, Sony je objavio u ponedjeljak da će kupiti kompaniju Bungee, originalnog tvorca video igara Halo i Destiny za 3,6 milijardi dolara, što je posljednji u nizu koraka konsolidacije koji je zahvatio sektor videoigara.

Reuters je ranije izvijestio da će Microsoft platiti naknadu od tri milijarde dolara ako ugovor propadne, što ukazuje na to da je kompanija uvjerena da će dobiti odobrenje antimonopolskih organa.

Microsoft i Activision su dali sebi rok do juna 2023. godine da završe transakciju.

Izvor: Agencije