Čović u Skupštini RS-a: Jačajte entitet, ne dopustite unitarizaciju

Pokušava se majorizirati Hrvate u Federaciji BiH, a potom bi se isti model preslikao i na cijelu državu u kojoj bi Bošnjaci bili većina, rekao je Čović.

Vi čuvajte RS, na tome vam mogu svi samo zavidjeti, rekoa je Dragan Čović (Dejan Rakita / PIXSELL)

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović u utorak je ohrabrio političare iz bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska da nastave voditi politiku na dosadašnji način i jačati taj entitet te da ne dopuste ustavne promjene kojima bi se doveo u pitanje koncept BiH kao države tri konstitutivna naroda.

Čović je ovo kazao istupajući na sjednici parlamenta Republike Srpske u Banjoj Luci, gdje su ga pozvali da bi sudjelovao u raspravi o stanju u BiH.

Na sjednicu je bio pozvan i predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović, no on je to odbio s obrazloženjem kako se o stanju u BiH treba raspravljati prije svega u državnom parlamentu.

Čović je kazao kako je jasno da u BiH danas gotovo ništa ne funkcionira, a posebice ne pravna država, pa nema drugog izlaza nego kroz razgovore tražiti zajednička rješenja, čime je obrazložio i odluku da dođe u Banju Luku, prenijela je Hina.

‘Prepoznata igra o građanskoj državi’

“Ništa nije nestalo iz 1995. i tadašnjih strategija tri konstitutivnih naroda”, ocijenio je Čović, koji je rasprave o izmjenama izbornog zakona okvalificirao kao neku vrstu Daytona II.

Kazao je kako je neuspjeh pregovora koji su o tome vođeni od juna prošle godine rezultat sukoba oko različitih koncepcija BiH, pri čemu je ustvrdio kako Bošnjaci otvaranjem pitanja moguće uspostave građanske države samo traže izliku ne bi li na taj način uklonili etničke prefikse iz ustavnih rješenja.

Pozvao je RS da na to ne pristane.

“Jasno je prepoznata igra o građanskoj državi”, kazao je Čović, koji je pred zastupnicima u parlamentu RS tvrdio kako se u prvoj fazi pokušava majorizirati Hrvate u Federaciji BiH, da bi se potom isti model preslikao i na cijelu državu u kojoj bi Bošnjaci bili većina.

Sve je to, po njegovu sudu, jasan put ka unitarizmu, što onda kao reakciju proizvodi separatističke tendencije.

“Imperativ je očuvati ustav BiH”, kazao je Čović dodajući kako je za sve u BiH krajnje rizično otvarati pitanje promjena ustava jer BiH može preživjeti isključivo kao zemlja tri ravnopravna konstitutivna naroda.

“Vi čuvajte RS. Na tome vam mogu svi samo zavidjeti”, poručio je Čović srpskim političarima pozvavši ih da ipak ostave “dovoljno otvorena vrata i za druga dva konstitutivna naroda”.

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik kazao je na istoj sjednici kako je kriza u BiH očevidna i velika, no ustvrdio je kako u RS stanje “nikad nije bilo bolje”, naročito na ekonomskom i financijskom planu. Po njegovim riječima, “narod dobro živi”, a to poriče jedino opozicija, koju je Dodik optužio da je sukreator sankcija koje mu je zbog korupcije i podrivanja stabilnosti BiH nametnuo SAD.

Dodikov uslov za povratak u institucije

Ponovio je svoje stare teze kako je BiH tek neka vrsta zajednice, a RS je po svemu država, pohvalivši se time što je pozornost međunarodne zajednice sada usmjerena i na taj entitet.

“Mi ne vodimo proces secesije, no ne bude li dogovora u BiH, ona ne može preživjeti nego će se raspasti”, ustvrdio je Dodik koji, slično Čoviću, tvrdi kako je trajni cilj Bošnjaka od Hrvata i Srba napraviti nacionalne manjine.

Dodik je predložio da Narodna skupština usvoji zaključak, prema kojem će uslov za povratak srpskih predstavnika u institucije BiH biti donošenje zakona kojim bi RS i konstitutivni narodi bili zaštićeni od nazivanja “genocidnim”.

Dodik je predložio da Narodna skupština RS potvrdi ranije zaključke o povlačenju saglasnosti na poreze, vojsku i pravosuđe, a da se istovremeno pregovara sa ostalim stranama u BiH, prenijela je Beta.

Dodik je još kazao da je RS potreban zakon o ispitivanju porekla imovine.

Predstavnici opozicije okvalificirali su ovu sjednicu kao predstavu za javnost uz konstataciju kako tamo nemaju šta tražiti čelnici političkih stranaka iz Federacije BiH.

“Ovo je samo još jedan pokušaj vođenja predizborne kampanje”, kazao je Goran Selak, predsjednik Socijalističke partije RS.

Izvor: Agencije