Nove sankcije britanske vlade: Uz Ruse i Irance, na listi i nekoliko Srba

Na listi su, osim onih iz Irana, Rusije, Srbije i Kosova, osobe iz Nikaragve, Pakistana, Ugande, Južnog Sudana, Malija, Moldavije i Mijanmara.

Milan Radoičić je profitirao na malverzacijama s državnim ugovorima i iskoristio uticaj kako bi svojim kompanijama dodijelio unosne poslove, navodi se (Sava Radovanović / Tanjug)

Velika Britanija objavila je da sankcionira 30 osoba iz cijelog svijeta, uključujući ruske i iranske zvaničnike, ciljajući one koji su odgovorni za činove mučenja, seksualnog nasilja i represije, ali i korupcije.

Britanska vlada tvrdi da su sankcije koordinirane sa međunarodnim partnerima, na Međunarodni dan borbe protiv korupcije i Globalni dan ljudskih prava.

Između ostalih, na listi su i neke osobe iz Srbije i kosova. U obrazloženju uvođenja sankcija, Slobodan Tešić označen kao trgovac oružjem iz Srbije, a optužen je za podmićivanje državnog tužioca druge države.

Potpredsjednik Srpske liste Milan Radoičić, koji je opisan kao biznismen iz građevinske industrije, kako tvrdi London, profitirao je na malverzacijama s državnim ugovorima i iskoristio uticaj kako bi svojim kompanijama dodijelio unosne poslove.

Sankcionisan je i Zvonko Veselinović, biznismen s Kosova, koji je, kako se navodi, koristio javne ugovore za pronevjeru državnih sredstava.

‘Gnusno kršenje temeljnih prava’

Od ostalih, Britanija je na listu stavila pojedine ruske oficire, kao i deset iranskih državljana, koji se vežu uz progone demonstranata i njihovo kažnjavanje, između ostalog, i pogubljenjem.

Ministarstvo navodi da su sankcije protiv deset zemalja kroz sedam sankcionih režima najopsežnije koje je Velika Britanija ikada nametnula u jednom paketu. Na listi su, osim onih iz Irana, Rusije, Srbije i Kosova, osobe iz Nikaragve, Pakistana, Ugande, Južnog Sudana, Malija, Moldavije i Mijanmara.

“Danas naše sankcije idu dalje u razotkrivanju onih koji stoje iza gnusnih kršenja temeljnih prava”, rekao je ministar vanjskih poslova James Cleverly u izjavi.

Izvor: Al Jazeera

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada