Zemlje OPEC+ odustale od smanjene proizvodnje

Zemlje članice složile su se da se vrate svojim prvobitnim proizvodnim ciljevima, umjesto da nastave sa smanjenom proizvodnjom od dva miliona barela dnevno, rekli su izvori za Reuters.

Zemlje članice ranije su se dogovorile da smanje proizvodnju od novembra do kraja 2023. Foto: EPA

Zemlje članice organizacije OPEC+ složile su se da se vrate svojim prvobitnim proizvodnim ciljevima, umjesto da nastave sa smanjenom proizvodnjom od dva miliona barela dnevno, što predstavlja dva posto svjetske potražnje, prenosi Reuters pozivajući se na dva izvora iz OPEC+.

Zemlje članice ranije su se dogovorile da smanje proizvodnju od novembra do kraja 2023, zbog opšte ekonomske klime, a prije svega zbog sporijeg kineskog ali i globalnog razvoja, kao i rasta kamatnih stopa.

Cijena ruske nafte

Kako prenosi Reuters, Washington je optužio tu grupu i njenog nezvaničnog lidera Saudijsku Arabiju da se smanjenjem proizvodnje svrstala uz Rusiju.

Ranije ove sedmice zemlje članice G7 i Australija dogovorile su ograničenje cijene ruske sirove nafte na 60 dolara po barelu, kako bi istovremeno snizile ruske prihode, ali i održale prisustvo ruske nafte na svjetskom tržištu.

Moskva je saopćila da neće prodavati naftu po ograničenoj cijeni, i da priprema konkretan odgovor na takve mjere.

Izvor: Agencije