Evropi isporučeno najmanje ruskog plina od raspada Sovjetskog saveza

Rusija je uspjela nadoknaditi manji izvoz plina u Evropu višim cijenama; njeni budžetski prihodi od nafte i plina bili su veći za trećinu.

Ruski izvoz plina u Njemačku, najveću evropsku ekonomiju, zaustavljen je krajem septembra nakon eksplozija na plinovodima Sjeverni tok 1 i Sjeverni tok 2 u Baltičkom moru (EPA)

Plinovodi su ove godine u Evropu dostavili najmanje ruskog plina od raspada Sovjetskog saveza, nakon eksplozija na Baltiku i ciljanog smanjenja uvoza zbog ruske invazije na Ukrajinu, pokazali su podaci Gazproma i izračuni Reutersa.

Pozivajući se na glavnog izvršnog direktora Alekseja Millera, ruski plinski div Gazprom saopćio je da će ove godine u zemlje izvan područja bivšeg Sovjetskog saveza izvesti 100,9 milijardi kubnih metara plina, najmanje od raspada Sovjetskog saveza.

Najniži je nivou do sada “držala” 1995. godina kada je u “daleko inozemstvo” izvezeno 117,4 milijardi kubika plina, prema Gazpromovim podacima, prenosi Hina.

Eksplozije na plinovodima u Baltičkom moru

Podaci za ovu godinu ujedno signaliziraju gotovo prepolovljeni izvoz u odnosu na 2021, a uključuju i isporuke Kini plinovodom Power of Siberia, kojim je Gazprom u 2021. isporučio 10,39 milijardi kubika plina.

Ruski izvoz plina u Njemačku, najveću evropsku ekonomiju, zaustavljen je krajem septembra nakon eksplozija na plinovodima Sjeverni tok 1 i Sjeverni tok 2 u Baltičkom moru.

Švedska i Danska utvrdile su da je oštećenje plinovoda na četiri mjesta izazvala eksplozija, ali nisu objavile ko je odgovoran. Glavni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg pripisao je eksplozije sabotaži.

Rusija je za eksplozije optužila britansku mornaricu, a London je odbacio optužbu.

Rusija je u 2021. plinovodom Sjeverni tok 1 u Njemačku izvezla rekordnih 59,2 milijardi kubika plina.

Rusija povećala prihode

Rusija je u međuvremenu povećala prodaju ukapljenog prirodnog plina (LNG) iz mora, ponajviše zahvaljujući pogonu Yamal LNG na Arktiku koji vodi Novatek.

U periodu od januara do novembra ruska proizvodnja LNG-a porasla je gotovo 10 posto, na 29,7 miliona tona, prema podacima statističkog ureda Rosstat.

Rusija je uspjela nadoknaditi manji izvoz plina u Evropu višim cijenama i njeni budžetski prihodi od nafte i plina bili su u razdoblju od januara do oktobra veći za trećinu nego u istom prošlogodišnjem razdoblju.

Gazprom je također saopćio da bi ove godine trebao proizvesti oko 412,6 milijardi kubnih metara plina, za 20 posto manje nego u 2021. kada je njegova proizvodnja dosegnula najvišu razinu u 13 godina.

Izvor: Agencije