Indonezija: Porodice podnijele tužbe zbog stradalih na stadionu

Prema preliminarnoj istrazi, za pogibiju 135 ljudi najviše je krivo prekomjerno korištenje suzavca od strane policije.

Do meteža je došlo nakon što je policija ispalila suzavac na prepune tribine dok su navijači upali na teren na kraju prvenstvene utakmice između Areme i Persebaje Surabaje (Reuters)

Sedam indonežanskih porodica čiji su članovi poginuli ili povrijeđeni u jednoj od najgorih nesreća na stadionima u historiji nogometa podnijelo je tužbu protiv odgovornih, za koje vjeruju da su izazvali katastrofalnu nesreću, potvrdio je advokat porodica, prenosi agencija Fena pozivajući se na AFP.

U navijačkom metežu u javanskom gradu Malangu oktobra ove godine poginulo je 135 ljudi, uključujući više od 40 djece. Prema preliminarnoj istrazi, za tragične događaje najviše je krivo prekomjerno korištenje suzavca od strane policije.

Porodice su odlučile da podnesu tužbu protiv Indonežanskog nogometnog saveza, nacionalne policije, organizatora PT Lige Indonezije i vlasnika nogometnog kluba Malang Arema. Indonezijski predsjednik Joko Widodo također je naveden među suoptuženim.

Imam Hidayat, advokat koji zastupa porodice, rekao je da oni traže krivičnu odgovornost i odštetu. Porodice traže odštetu od oko 62 milijarde rupija (3,9 miliona dolara), rekao je on.

Rušenje stadiona ili muzej

Tužba je podnesena u srijedu na sudu u Malangu, dodao je Hidayat. Glasnogovornik suda potvrdio je za AFP da su primili tužbu.

Tužitelji također traže od Vlade da poništi plan za rušenje stadiona Kanjuruhan, tvrdeći kako ga treba pretvoriti u muzej kao podsjetnik na tragediju.

Filipinski predsjednik Widodo obećao je da će obnoviti stadion prema standardima FIFA-e.

Do meteža je došlo nakon što je policija ispalila suzavac na prepune tribine dok su navijači upali na teren na kraju prvenstvene utakmice između Areme i Persebaje Surabaje. Vlada je suspendirala takmičarski nogomet nakon incidenta, ali su prvenstvene utakmice nastavljene ranije ovog mjeseca bez navijača na tribinama.

Izvor: Agencije