EK: Njemačkoj dozvola da pomogne Uniper sa 34,5 milijardi eura

Vlada u Berlinu želi preuzeti kompaniju koja je bila u vlasništvu finskog Fortuma, kako bi posrnulog uvoznika plina spasila od insolventnosti i spriječila da ugrozi opskrbu Njemačke plinom.

Uniper je u velike teškoće zapao zbog obustave opskrbe ruskim plinom (Reuters)

Evropska komisija dozvolila je njemačkoj vladi isplatu pomoći posrnulom uvozniku plina Uniperu do 34,5 milijardi eura, kao dio plana nacionalizacije kompanije, objavio je Brisel u srijedu.

Komisija je prošle sedmice odobrila nacionalizaciju kompanije, a finansijskom će se podrškom otvoriti put  prema ostvarenju tog cilja, prenosi Hina.

Na vanrednoj skupštini u ponedjeljak dioničari su dali saglasnost za stabilizacijske mjere dogovorene s njemačkom vladom i dosadašnjim većinskim dioničarem, finskim Fortumom.

Finansijskom podrškom Uniper će se održati na životu, omogućit će mu se nastavak opskrbe kupaca i izbjeći poremećaji na njemačkom tržištu plina.

Njemačka vlada planira dokapitalizaciju za osam milijardi eura, izvijestila je Komisija.

Do 2024. godine planirana je daljnja podrška Uniperu do 26,5 milijardi eura.

Najveći njemački uvoznik ruskog plina

Uniper je u velike teškoće zapao zbog obustave opskrbe ruskim plinom.

Kompanija je ruski plin morala zamijeniti skupljim plinom iz drugih zemalja, nastojeći ispuniti svoje ugovore.

U septembru je njemački ministar ekonomije Robert Habeck najavio planove vlade da postane većinski dioničar Unipera, koji je do sada bio u vlasništvu finske kompanije Fortum, kako bi posrnulog uvoznika plina spasili od insolventnosti i spriječili da ugrozi cjelokupnu opskrbu Njemačke plinom.

Energetski div bio je najveći njemački uvoznik ruskog plina, a plinom opskrbljuje više od 100 njemačkih općina i nekoliko velikih kompanija, pa je zabrinutost rasla da bi njegov kolaps mogao ugroziti ekonomsku održivost njegovih klijenata.

Uniper je izvijestio da dnevno gubi do 200 miliona eura jer je primoran skuplje nabavljati plin.

Berlin će kupiti sve dionice Fortuma, čime će njemačka država postati vlasnik 98,5 posto dionica Unipera.

Izvor: Agencije