Potpisan prvi projekt u okviru Ekonomskog i investicionog plana za Zapadni Balkan

Cilj prvog projekta je pomoći da se unaprijedi dekarbonizacija i efikasnost resursa industrijskih parkova širom regije.

Međunarodna finansijska korporacija IFC i EU potpisali su prvu u nizu projekata, za dekarbonizaciju na Zapadnom Balkanu (EPA)

Međunarodna finansijska korporacija IFC i EU potpisali su prvu u nizu projekata, za dekarbonizaciju, čiji je cilj rješavanje ključnih razvojnih pitanja koja su identifikovana u okviru Ekonomskog i investicionog plana (EIP) za Zapadni Balkan za period 2021-2027. godine, koji finansira EU i koji će biti sproveden kroz Investicioni okvir za Zapadni Balkan (WBIF).

Prvi projekat u okviru ovog partnerstva ima za cilj pomoći da se unaprijedi dekarbonizacija i efikasnost resursa industrijskih parkova širom regije.

Nakon preliminarne dijagnostike uslijedit će ciljano sprovođenje pilot projekata u industrijskim parkovima u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Sjevernoj Makedoniji, Crnoj Gori i Albaniji. Ovi projekti će se fokusirati na energetsku tranziciju, klimatske promjene i jači privatni sektor, saopštio je IFC, koji je član Grupe Svjetske banke, prenosi Tanjug u utorak.

Cilj je podsticanje regionalne ekonomske integracije, podrška zelenoj, energetskoj i digitalnoj tranziciji, kao i neophodne reforme za napredak na putu pridruživanja EU.

IFC je, zajedno sa Svjetskom bankom, najnovija međunarodna finansijska institucija koja se priključila WBIF-u, kroz stvaranje partnerstva od presudnog značaja za podršku aktivnostima privatnog sektora u regiji, rješavanje hitnih razvojnih pitanja, otvaranje radnih mjesta i osiguravanje dugoročne održivosti.

‘Balkan ima ogroman potencijal’

Zamjenica generalnog direktora u Generalnom sekreterijatu Evropske komisije za susjedstvo i pregovore o proširenju i predsjednica WBIF-a Katarina Mathernova pozdravila je potpisivanje prvog sporazuma o saradnji sa IFC preko WBIF-a.

“Današnje potpisivanje predstavlja važno postignuće. Njime se formalno konsoliduje partnerstvo Evropske komisije i IFC na Zapadnom Balkanu preko WBIF i stvaraju prilike za javna i privatna ulaganja u cilju lakše energetske tranzicije poslovnih parkova koji predstavljaju velike zagađivače”, rekla je ona.

Cilj drugih projekata koji su u planu je da se mobilišu garantovani finansijski instrumenti za klijente u oblasti agrobiznisa, što će omogućiti prijeko potrebnu modernizaciju sektora i digitalnu transformaciju.

“Ponosni smo na snažno partnerstvo sa EU na Zapadnom Balkanu. To je regija u kojem vidimo ogroman potencijal za ubrzanje ekonomskog rasta i poboljšanje života ljudi kroz podsticanje angažovanja privatnog sektora”, rekao je Alfonso Garcia Mora, potpredsjednik IFC-a.

Izvor: Agencije