ECB povećava referentnu kamatu na dva posto

Široko očekivano povećanje stope za 50 baznih poena je četvrto povećanje ključne kamate Evropske centralne banke ove godine.

Christine Lagarde kaže da treba očekivati dalja povećanja kamate za 50 baznih poena u znatnom vremenskom periodu (Reuters)

Evropska centralna banka (ECB) odlučila se za manje povećanje referentne kamate, podigavši ključnu stopu sa 1,5 na 2,0 posto.

Također je saopćila da će od početka marta 2023. godine početi smanjivati bilans stanja u prosjeku za 15 milijardi eura mjesečno do kraja drugog kvartala 2023. godine, prenosi Tanjug, pozivajući se na CNBC.

ECB je najavio da će u februaru objaviti više detalja o smanjenju svog programa kupovine obveznica (APP) i da će redovno procjenjivati tempo smanjenja bilansa kako bi bila sigurna da je on u skladu s njenom strategijom monetarne politike.

Široko očekivano povećanje stope za 50 baznih poena je četvrto povećanje ključne kamate ECB-a ove godine.

U oktobru i septembru je kamatu podigla za 75, a u julu za 50 baznih poena, čime su njene stope izašle iz negativne teritorije prvi put od 2014. godine.

“Upravni savjet procjenjuje da će kamatne stope i dalje morati značajno rasti stabilnim tempom da bi dostigle nivoe koji su dovoljno restriktivni da osiguraju blagovremeni povratak inflacije na srednjoročni cilj od 2,0 posto“, navodi se u saopćenju ECB-a.

Nivo nezaposlenosti ‘najniži’

Predsjednica ECB-a Christine Lagarde rekla je na konferenciji za novinare da treba očekivati dalja povećanja kamate za 50 baznih poena u “znatnom vremenskom periodu”.

“Održat ćemo ovaj kurs – neće biti dovoljno udariti i povući se”, dodala je.

Navela je da su inflatorni rizici i dalje nagnuti naviše, napominjući pritom mogući rast plata veći od očekivanog i mjere podrške vlada koje u konačnom ishodu podstiču potražnju u 19-članoj ekonomiji eurozone.

Istakla je da je nivo nezaposlenosti u eurozoni “najniži”.

Euro je iz minusa od 0,5 posto prema dolaru porastao za 0,4 procenta nakon objave saopćenja ECB-a, ali su evropske akcije u indeksnoj korpi Stocks 600 pale za 2,4 posto.

Centralna banka je također saopćila da procjenjuje da će inflacija ostati iznad ciljanih 2,0 procenta do 2025. godine.

Sada predviđa prosječnu inflaciju od 8,4 posto u 2022. godini, od 6,3 posto u 2023. godini, 3,4 procenta u 2024. godini i od 2,3 posto u 2025. godini.

Izvor: Agencije