Podignuta procjena rasta američkog BDP-a u trećem tromjesečju

Američka ekonomija porasla je u trećem kvartalu nešto snažnije nego što je prvobitno procijenjeno, uz podršku jačeg izvoza i veće potrošnje građana.

Od jula do septembra realni bruto domaći proizvod porastao je za 0,7 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca (Reuters)

Američka ekonomija porasla je u trećem kvartalu nešto snažnije nego što je prvobitno procijenjeno, uz podršku jačeg izvoza i veće potrošnje građana, pokazala je nova procjena Ministarstva trgovine.

U razdoblju od jula do septembra realni bruto domaći proizvod (BDP) porastao je za 0,7 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca, utvrdilo je Ministarstvo trgovine, podigavši dosadašnju procjenu za 0,1 postotni bod, prenosi Hina.

U razdoblju od aprila do juna BDP je na tromjesečnom nivou smanjen za 0,1 postotni bod.

Na godišnje nivou BDP je u ljetnom tromjesečju porastao za 1,9 posto, što je također manje za 0,1 postotni bod nego što su pokazivali dosadašnji izračuni Ministarstva trgovine.

U drugom tromjesečju uvećan je za 1,8 posto.

Anualizirana stopa, koju, uz SAD, koriste još samo Japan i Kanada, a pokazuje koliko bi ekonomija porasla odnosno pala unatrag 12 mjeseci da je u svakom tromjesečju porasla, odnosno pala kao u posljednja tri mjeseca, iznosila je u trećem tromjesečju 2,9 posto.

Anualizirana stopa pokazivala pad aktivnosti

To je za 0,3 postotna boda više nego što su pokazivale dosadašnje procjene.

U drugom tromjesečju anualizirana stopa pokazivala je pad aktivnosti za 0,6 posto.

Blago podignuta procjena rasta u razdoblju od jula od septembra odražava nešto snažniji rast lične potrošnje nego što su pokazivali izračuni na kraju oktobra, za 2,1 posto.

Podignuta je i procjena rasta izvoza, sa 11,3 posto na 11,5 posto.

Uvoz, koji se pri izračunu stope rasta BDP-a odbija od izvoza, porastao je 7,4 posto, blaže nego što su pokazivale prve procjene.

Kako navode u saopćenju, rast BDP-a u trećem tromjesečju prvenstveno je odraz povećanog izvoza i potrošnje građana, čime je djelomično neutraliziran pad ulaganja u stambene nekretnine.

Izvor: Agencije