Matt Damon i Ben Affleck producirali film o ‘U2’ i Sarajevu

Ideja za dokumentarac proizašla je iz putovanja Bona i Edgea u Kijev, kojim je irska grupa ‘U2’ podržala ratne napore Ukrajine protiv Rusije.

Film će pokriti satelitski nastup grupe 1993. u Sarajevu te koncert uživo 1997. (EPA)

Vodeće ime irske grupe “U2” Bono Vox objavio je memoare Surrender: 40 Songs, One Story i trenutno promovira solo turneju od 14 noći.

U intervjuu za njemačku publikaciju Welt, dugogodišnji frontmen “U2” otkrio je da su Ben Affleck i Matt Damon producirali novi dokumentarac o sudjelovanju benda u bosanskohercegovačkom ratu Pod nazivom Kiss the Future.

Film će pokriti satelitski nastup grupe “U2” 1993. godine u Sarajevu, tokom najmračnijih dana rata u Bosni i Hercegovini, te koncert uživo 1997. godine, nakon završetka rata, javlja Ivica Puljić, reporter Al Jazeere iz Washingtona.

Solidarnost s potlačenim i žrtvama nasilja

Objasnio je da je ideja za dokumentarac proizašla iz putovanja u Kijev, kako bi podržao ratne napore Ukrajine protiv Rusije.

“U tekstovima ‘U2’ uvijek nas je zaokupljala ta tema, da se solidariziramo s ljudima koji su potlačeni, koji su žrtve nasilja”, rekao je Bono.

“Kada smo Edge i ja krenuli vozom za Kijev, isprva nisam razmišljao o Sarajevu. Ali, postupno su se sjećanja na to vratila u život. Matt Damon i Ben Affleck sada su producirali dokumentarac na tu temu, koji, kao i vi, povezuje napade u Sarajevu s onima u Kijevu. Film se zove Kiss the Future, redatelj je rođeni Slovena, Nenad Cicin-Sain, poznat po filmovima The Time Being i Untitled Sailing Project.”

Bono kaže da dvosatni film prikazuje ljude koji su nekoliko godina morali živjeti s granatiranjem Sarajeva.

‘Kijev čeka ono što su preživjele Sarajlije’

“Također će biti prikazani isječci s našeg kasnijeg koncerta. Nedavno sam gledao film s mojim sinom Johnom. Rekao mi je: ‘Cijeli život si se stavljao u tako teške situacije, zar ne?'“

Bono je izjavio da je njegova ambicija ovim filmom pružiti nadu Ukrajincima u ratu i kasnije u procesu obnove države nakon završetka sukoba.

Poruka filma je da “ono što su morali preživjeti Sarajlije tek počinje za stanovnike Kijeva”.

“Inspirativno je vidjeti da u Ukrajini postoji vojska od 60 milijuna ljudi, cijelo stanovništvo je dio nje. Jer, svi znaju vrijednost slobode, jer svi brane slobodu. To je najherojskija borba ikada”, kazao je Bono.

Izvor: Al Jazeera