Otkriveno više mumija sa zlatnim jezikom

U nekropoli Quweisna u Egiptu arheolozi su otkrili nekoliko drevnih mumija sa zlatnim ornamentima u ustima.

Pretpostavlja se da su oni koji su radili balzamiranje mumije položili zlatni jezik da bi osigurali da pokojnik može govoriti u zagrobnom životu (Egipatsko Ministarstvo za turizam i starine)

Arheolozi su u nekropoli Quweisna u Egiptu otkrili nekoliko drevnih mumija sa zlatnim ornamentima na mjestu gdje bi im trebao biti jezik.

Smatra se da je to mjesto bilo okupirano tokom ptolemejskog i rimskog perioda, koji se protezao od oko 300. godine prije nove ere do 640. godine nove ere.

Mumije sa zlatnim jezikom pronađene su prilikom proširenja arheološkog kompleksa, gdje su mnoga druga tijela pokopana u tri različita vremenska perioda u starom Egiptu, piše Sciencealert.

Tajna zlatnog jezika

Zlatni jezici su pomalo zagonetka, iako su već i ranije pronađeni. Početkom 2021. istraživači koji su kopali na 2.000 godina starom lokalitetu u Egiptu gdje otkrili su lobanju sa zlatnim ornamentom u obliku jezika.

Pretpostavlja se da su oni koji su radili balzamiranje mumije položili zlatni jezik da bi osigurali da pokojnik može govoriti u zagrobnom životu, navedeno je tada u izjavi egipatskog Ministarstva za starine.

Da je, na primjer, mumija sa zlatnim jezikom u zagrobnom životu susrela Ozirisa, boga podzemlja, morala bi moći s njime razgovarati, navodi se u izjavi. Nije jasno je li mumija imala govornu manu i zašto je posebno jezik napravljen od zlata.

Izvor: Agencije