Albanija i Kosovo da dijele odgovornost za pretvaranje granica u formalne

Predsjednica Skupštine Albanije Lindita Nikolla ocijenila je danas da ta zemlja i Kosovo treba da dijele odgovornost za transformaciju državnih granica između dvije zemlje u formalne.

Obilježavanje 110 godišnjice nezavisnosti Albanije će biti praćene i kulturnim i drugim aktivnostima (Reuters)

Predsjednica Skupštine Albanije Lindita Nikolla ocijenila je danas da ta zemlja i Kosovo treba da dijele odgovornost za transformaciju državnih granica između dvije zemlje u formalne.

Ona je u Tirani, na otvaranju zajedničke sednice albanskog i kosovskog parlamenta povodom 110 godina od proglašenja nezavisnosti Albanije, ocijenila da je okupljanje svih Albanaca u jednoj skupštini nekada “djelovalo kao san”.

“Danas su Albanija i Kosovo dvije nezavisne države. Ono što se dogodilo 28. novembra nije bilo sve što su Albanci željeli, već kamen temeljac na kome će se graditi budućnost. Albanci su postali dostojni građani civilizacije kojoj pripadaju”, rekla je predsjednica Skupštine Albanije.

Ocijenila je da su izazovi u 21. vijeku zajednički svim Albancima.

“Danas je Albanija članica NATO i otvorila je pregovore za članstvo u EU. U ovim decenijama smo bili odvojeni zidom, ali smo jedno drugo imali u centru naše svijesti. Razbijamo sujeverja i predrasude. Naše države, društva i resursi su komplementarni. Ekonomski i kulturni razvoj pomaže razvoju drugih oblasti”, kazala je ona.

Podjela odgovornosti

Dodala je “ta svijest” nije suprotna nijednoj drugoj zajednici u regionu i Evropi.

“Albanija i Kosovo moraju da dijele odgovornost za transformaciju državnih granica između dvije zemlje u formalne. Za to su zaslužne naše dvije skupštine. Albanci, potomci Majke Tereze, znaće kako da urade najbolje. Neka Bog blagoslovi albanski narod”, navela je Nikola.

Predsjednik Skupštine Kosova Glauk Konjufca ocijenio je da je 28. novembar praznik “ne samo Albanije već i Kosova”.

“Najvažniji dan našeg naroda podstakao nas je da se okupimo u Tirani, pozdravimo sve Albance gdje god da su, u Albaniji, na Kosovu, u Makedoniji, Crnoj Gori, Bujanovcu, Preševu i Medveđi, ali i u Grčkoj, Italiji i SAD”, kazao je Konjufca.

Dodao je da 28. novembar nosi sve zajedničke težnje, ima neophodnu simboliku da zadrži najdragocijenije uspomene Albanaca, i naveo da je na taj datum rođen “veliki albanski heroj Adem Jašari, koji se sa svojim rođacima u Prekazu žrtvovao u borbi za slobodu”.

“Slavni rat našeg naroda uklonio je okupatora i otvorio put proglašenju nezavisnosti”, rekao je Konjufca.

Srbija nastoji ‘destabilzovati Kosovo’

On je optužio Srbiju da nastoji da “destabilizuje Kosovo i podjeli ga”.

“Jedina evropska zemlja koja ostaje povezana sa Rusijom je Srbija, koja nastoji da destabilizuje Kosovo i podijeli ga. Srbija se protiv nas bori iznutra i spolja i što smo bliži jedni drugima, lakše ćemo štititi nacionalne interese”, kazao je Konjufca.

Svečana sednica nastavljena je izlaganjima šefova poslaničkih grupa u skupštinama Albanije i Kosova.

Zajednička sjednica

Povodom 110 godina od nezavisnosti Albanije u nedjelju će se, u Skupštini Albanije u Tirani, održati zajednička svečana sjednica albanskog i kosovskog parlamenta, saopšteno je iz Skupštine Kosova.

Na početku sjednice poslanicima će se obratiti predsjednica Skupštine Albanije Lindita Nikolla i predsjednik kosovske skupštine Glauk Konjufca.

Obilježavanje godišnjice

Poslije njih će govoriti i premijeri Albanije i Kosova, Edi Rama i Albin Kurti, kao i šefovi zastupničkih grupa, prenosi Beta.

Obilježavanje 110 godišnjice nezavisnosti Albanije će biti praćene i kulturnim i drugim aktivnostima, navedeno je u saopštenju.

Izvor: Agencije