Nadzor i otpust pacijenata putem ‘zdravstvenih televizora’

LG Electronics i Amwell predstavili su prvo zajedničko virtualno rješenje za manjak radnika u bolnicama.

Putem zdravstvenih ekrana, medicinsko osoblje ne samo da može nadgledati pacijente, već im se i obratiti (Ilustracija / Reuters)

LG Electronics je, prošle sedmice u Las Vegasu, predstavio svoje prvo zajedničko rješenje s vodećim proizvođačem u području digitalne zdravstvene Amwellom, dizajnirano za širenje granica digitalnih zdravstvenih inovacija i rješavanje velikog problema s kojim se suočavaju bolnice, kao što je manjak radne snage.

Proizvod, nazvan Carepoint TV Kit 200L, trenutno je na tzv. beta testiranju, ali će uskoro biti ponuđen na prodaju bolnicama širom Sjedinjenih Američkih Država, a kako bi se zdravstvenim radnicima pomoglo da se virtualno povežu sa sobama pacijenata, piše Medcitynews. 

LG je vodeći brend zdravstvenih televizora u bolnicama i zdravstvenim ustanovama, a novi sistem koristi postojeće LG-eve zdravstvene televizore postavljene u bolničkim sobama s i tako pacijentima omogućava pružanje usluga na daljinu, poput nadzora i otpusta, čime se smanjuje opterećenje zdravstvenih radnika.

Nadzor i terapija preko ekrana

Carepoint TV Kit 200L razvijen je kako bi se proširio doseg liječnika i njegovatelja kroz virtualnu vizitu, njegu i nadgledanje pacijenata te nadzor soba za izolaciju. Na taj se način zadaci poput prijema i otpuštanja pacijenata, brige o propisanoj terapiji, koordinacije oko skrbi s pacijentima, članovima porodica i drugim pružateljima usluga te praćenja pacijenata mogu obavljati s jedne lokacije, što rezultira  uštedom vremena i povećanjem iskoristivosti resursa.

Putem zdravstvenih ekrana, medicinsko osoblje ne samo da može nadgledati pacijente, već im se i obratiti, rekao je Atul Singh, LG-ev generalni menadžer za digitalno zdravlje.

“Medicinari mogu razgovarati s pacijetnima, dati smjernice i planove liječenja i tako dalje. U tipičnom bolničkom krilu, od jedne medicinske sestre se može očekivati ​​da nadgleda do 16 pacijenata. Sada, umjesto da idu iz sobe u sobu, TV komplet medicinskim sestrama omogućava da nadgledaju pacijente na daljinu i pruže odgovarajuću intervenciju onima kojima je to potrebno”, rekao je Singh, navodi Medcitynews.

LG i Amwell prvi put su najavili saradnju u martu ove godine, u okviru LG-eve strateške vizije za stvaranje novih proizvoda i usluga s društvenim uticajem za sljedeću generaciju.

LG je dugogodišnji najveći dobavljač pametnih televizora za bolničke sobe u SAD-u, a sada dodatno povećava usmjerenost na inovacije i proširuje svoj zdravstveni portfolio.

Izvor: Agencije