Naučnici dogovorili ukidanje prestupne sekunde

Prestupna sekunda je decenijama noćna mora za tehnološke kompanije.

Prestupna sekunda je pokušaj da se prilagodi koordinirano univerzalno vrijeme usljed neslaganja atomskog i solarnog vremena (EPA)

Učesnici Generalne konferencije za utege i mjere, koja je održana ove sedmice u Versaju, dogovorili su se da se praksa prestupne sekunde ne može nastaviti po trenutnom sistemu.

Plan je, najkasnije do 2035. godine, ukinuti dosadašnju praksu dodavanja ili oduzimanja prestupne sekunde, kada razlika astronomskog (UT1) od standardnog (UTC) vremena premaši 0,9 sekundi, piše New York Times.

Uvedena 1972. godine, prestupna sekunda je pokušaj da se prilagodi koordinirano univerzalno vrijeme usljed neslaganja atomskog i solarnog vremena.

Kada bi atomski satovi pokazali da je, zbog različite brzine Zemljine rotacije, došlo do razlike, na kraju godine bila bi dodana jedna sekunda, što se do sada dogodilo 27 puta. Posljednja prestupna sekunda bila je dodana 31. decembra 2016. godine, a sljedeća se ne bi trebala dogoditi još neko vrijeme. Budući da posljednjih godina rotacija Zemlje ubrzava, moguće je da bi bilo potrebno i “izgubiti” poneku sekundu.

Ometanje servera

Zbog ovakvog određivanja prestupne sekunde, ona je decenijama predstavljala noćnu moru za tehnološke kompanije. Tako je sajt Reddit 2012. godine pao na 40 minuta kada je prestupna sekunda omela njihove servere, a kompanija Cloudflare je 2017. godine krivila prestupnu sekundu za obaranje njihovog DNS servisa. Ranije ove godine, kompanija Meta je također pozvala na ukidanje ove prakse.

Upravo zbog toga je globalna komisija naučnika i predstavnika vlada glasala za ukidanje prestupne sekunde. Međunarodni biro za tegove i mjere je gotovo jednoglasno glasao za Rezoluciju D, u kojoj je predloženo da se praksa prestupne sekunde prekine od 2035. do 2135. godine, nadajući se da će naučnici u tom periodu uspjeti osmisliti bolji sistem za sinhronizaciju vremena.

Izvor: Al Jazeera