Kanada će primati pola miliona doseljenika godišnje

Kanadska vlada namjerava da popravi programe selekcije potencijalnih doseljenika da bi bolje odgovorila na veliki manjak radne snage.

Kanada koja ima gotovo 39 miliona stanovnika, ima najveći udio doseljenika (EPA)

Kanada je povećala broj doseljenika koje namjerava primiti do pola miliona godišnje do 2025. da bi nadoknadila veliki manjak domaće radne snage, rekao je ministar za imigraciju.

“Kanadi je potrebno više ljudi”, rekao je Sean Fraser.

Više od 900.000 radnih mjesta je upražnjeno u mnogim sektorima, a nezaposlenost je posljednjih mjeseci pala na historijski nizak nivo i u septembru bila 5,2 posto.

Otawa zato namjerava da odobri stalni boravak za 465.000 osoba 2023, 485.000 u 2024. i 500.000 u 2025. godini, prenosi agencija Beta, pozivajući se na AFP.

Manjak radne snage

Kanadska vlada namjerava da popravi programe selekcije potencijalnih doseljenika da bi bolje odgovorila na velike manjkove radne snage u zdravstvu, na specijalizovanim poslovima, u proizvodnji kao i u takozvanom sektoru STEM – nauka, tehnologija, inženjerstvo i matematika.

Cilj je da do 2025. godine više od 60 posto ukupnih doseljenika budu ekonomski migranti, rekao je Fraser.

Kanada također namjerava brže da spoji porodice čiji neki članovi žive u inozemstvu, ali i da primi manje izbjeglica.

Ona je 2021. primila više od 405.000 imigranata, što je najveći broj koji je ikad primila u jednoj godini, navelo je Ministarstvo za imigraciju u saopćenju.

Najveći udio doseljenika

“Stanovništvo Kanade raste gotovo dva puta brže od bilo koje zemlje G7” rekao je ministar Fraser.

Među sedam industrijski najrazvijenijih zemalja svijeta, Kanada koja ima gotovo 39 miliona stanovnika, ima najveći udio doseljenika, tako da je gotovo jedna četvrtina Kanađana rođena u inozemstvu.

Kanada je istovremeno pred rekordnim talasom odlazaka u penziju, upozorio je proljetos kanadski Statistički biro.

Izvor: Agencije