Lažni Trump, Bush, Tesla poharali Twitter nakon novog sistema verifikacije

Došlo je do eksplozije lažnih Twitter naloga širom platforme nakon što je Elon Musk ukinuo politiku verifikacije.

Musk je napisao na Twitteru da u budućnosti 'nalozi koji se bave parodijom moraju uključivati riječ 'parodija' u svom imenu, a ne samo u biografiji' (AFP)

Došlo je do svojevrsne eksplozije lažnih Twitter naloga širom platforme nakon što je Elon Musk ukinuo politiku verifikacije stranice. Trolovi se lažno predstavljaju kao poznate ličnosti i kompanije, uključujući proizvođača automobila Teslu, čiji je vlasnik Musk.

Poplava ovakvih naloga, uključujući lažne profile bivšeg američkog predsjednika Georgea W. Busha i NBA zvijezde LeBrona Jamesa, uslijedila je nakon Muskove odluke da ponudi plavu kvačicu na platformi svakom korisniku za 7,99 dolara mjesečne pretplate, umjesto starog načina verifikacije naloga koji su od javnog interesa.

U četvrtak je račun s plavom kvačicom koji se pretvarao da je Bush tvitao “Nedostaje mi ubijanje Iračana” popraćen emojijem tužnog lica.

Račun koji se predstavlja kao bivši premijer Velike Britanije Tony Blair retvitao je objavu, dodajući: “Isto, da budem iskren.”

Neki lažni nalozi i dalje aktivni

Trolovi su također oponašali istaknute sportske ličnosti, uključujući napadača Los Angeles Lakersa Jamesa, a njegov lažni profil objavio je da je zatražio transfer u drugu ekipu.

Pojavili su se i lažni profili bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa i japanskog giganta kompjuterskih igara Nintendo, koji je objavio sliku svog kultnog lika Marija koji pokazuje srednji prst.

I dok su nalozi Busha, Blaira, Trumpa, Nintenda i Jamesa kasnije suspendovani, ostali lažni nalozi ostali su aktivni u petak, uključujući lažni Teslin profil, koji je na Twitteru objavio “udarnu” vijest da je “drugi Tesla udario u Svjetski trgovački centar”

Musk, koji je kupio Twitter prošlog mjeseca za 44 milijarde dolara, napisao je na Twitteru kasno u četvrtak da u budućnosti “nalozi koji se bave parodijom moraju uključivati riječ ‘parodija’ u svom imenu, a ne samo u biografiji”.

Zabrinutost oglašivača

“Da budemo precizniji, odnosi se na račune koji rade parodijske imitacije. U suštini, varanje ljudi nije u redu”, napisao je na Twitteru.

Nered na Twitteru će vjerovatno povećati zabrinutost oglašivača o budućnosti utjecajne platforme pod Muskovim vodstvom.

Veliki oglašivači, uključujući General Motors, Audi i General Mills, suspendovali su oglase na platformi dok čekaju pojašnjenja o promjenama u politici moderiranja sajta.

Poplava lažnih profila dolazi i nakon što je Federalna trgovinska komisija Sjedinjenih Američkih Država u četvrtak rekla da na Twitter gleda s “dubokom zabrinutošću” nakon što su brojni najviši rukovodioci za privatnost i usklađenost sadržaja dali ostavku, što je podiglo brojna pitanja o sposobnosti kompanije da se pridržava regulatornih naredbi.

Prema Twitterovom starom sistemu verifikacije, poznati korisnici i nalozi za koje se smatra da su od javnog interesa mogli su se prijaviti za kvačicu kako bi besplatno potvrdili svoj identitet.

Musk je kritikovao pravila – koja su prvobitno uvedena kako bi se spriječili lažni profili javnih ličnosti – kao “sistem lordova i seljaka” i opsežne promjene koje je uveo nazvao je načinom demokratizacije platforme.

Izvor: Al Jazeera

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada