LG predstavio rastezljivi ekran visoke rezolucije

Ekran se lako pričvršćava za zakrivljene površine poput kože, odjeće, namještaja, automobila i aviona.

Rastezljivi ekrani mogu se vući, savijati i uvrtati (EPA-EFE)

Kompanija LG Display predstavila je prvi ekran visoke rezolucije koji se može rastegnuti od 12 do 14 inča i obrnuto, bez ikakvih oštećenja.

“Ovaj rastezljivi ekran prvi je u industriji koji je postigao rastezljivost od 20 posto, rezoluciju od 100 piksela po inču. Uz to, njegova visoka fleksibilnost, izdržljivost i pouzdanost, povećavaju njegov potencijal za komercijalizaciju”, saopćili su iz LG Displaya.

Ovaj tip ekrana se jednog dana može koristiti u materijalima za neravne površine poput odjeće i prijenosnih uređaja te poslužiti za prikazivanje poruka npr. na uniformama spasilačkih timova. Rastezljivi ekrani ili ekrani slobodne forme, mogu se vući, savijati i uvrtati, piše na zvaničnoj stranici kompanije.

Rastezljivi ekrani predstavljaju korak naprijed u odnosu na savitljive ekrane koje koriste mobiteli poput Samsungovog Galaxyja Fold, a koji se ustvari mogu samo preklopiti i saviti, ali ne i rastegnuti.

Novi potencijal ekrana

Kako bi se ekran mogao rastegnuti, LG Display je napravio osnovni materijal od silikona koji se koristi i u proizvodnji kontaktnih sočiva. Također, sadrži micro-LED diode manje od 40 mikrometara kao izvor svjetlosti, što omogućava visoku rezoluciju i izdržljivost. Također, korištena su strujna kola u obliku opruga kako bi se omogućilo savijanje i preklapanje.

“Tehnologija rastezljivih ekrana predstavlja revoluciju te nudi novi nivo svestranosti za različite dnevne scenarije. Lako se pričvršćava za zakrivljene površine poput kože, odjeće, namještaja, automobila i aviona, a ova unikatna inovacija proširuje potencijal ekrana u različitim industrijama uključujući modnu, nosive uređaje, mobilnost i gaming”, navodi se u saopćenju kompanije.

Izvor: Agencije

Vaša dnevna doza vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada