Plenković: Nonsens je tvrdnja da je Vučić odgodio sankcije

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić optužio je Hrvatsku zbog EU sankcija Rusije, koje dijelom uključujući i Srbiju.

Hrvarski premijer Andrej Plenković na neformalnom samitu EU-a u Pragu (EPA)

Hrvatski premijer Andrej Plenković odbacio je u petak u Pragu kao potpunu besmislicu tvrdnju da je srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić uspio odgoditi sankcije protiv Rusije, koje pogađaju i Srbiju.

“Prije svega ova odluka nije odgođena, nego stupa na snagu za sve u prosincu kako je i bilo predviđeno od početka. Nije ovdje došao Vučić i izborio se za neku odgodu. To je potpuni nonsens jer se ovdje o tome nije ni odlučivalo. To se radilo u pisanoj proceduri u Briselu na razini Corepera”, izjavio je Plenković, prije početka neformalnog samita EU-a, izvijestila je Hina.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić, koji je u četvrtak sudjelovao na prvom sastanku na vrhu Evropske političke zajednice, svoje je obraćanje javnosti, kako navodi Hina “sveo isključivo na napade na Hrvatsku u čemu ga su ga zdušno pratili srbijanski mediji”.

‘Sankcije donijela EU a ne Hrvatska’

Optužuju Hrvatsku da je ona spriječila izuzeće za Srbiju kako bi i dalje mogla uvoziti naftu preko Hrvatske, iako je ta odluka donesena konsenzusom svih država članica EU-a.

“Stavimo stvari na svoje mjesto. Europska unija je donijela zajedničku odluku, dakle svih 27 članica, ne Hrvatska, o paketu sankcija protiv Rusije”, rekao je Plenković.

Dodao je da Srbija nije dokazala da ima bilo kakvu “energetsku ugrozu”, da bi uvoz ruske nafte bio jedina slamka spasa kako bi radila rafinerija u Pančevu te da može kao i svi drugi kupovati naftu od drugih dobavljača.

“Ispada da je Hrvatska nešto sama smislila jer nema što drugo raditi nego napakostiti Srbiji. To su izrazito smiješne, uvredljive i netočne teze. Ako se hoće biti dobar i ako se želi ići u EU onda to podrazumijeva i neke vrijednosti i načela koja se trebaju prihvatiti”, rekao je Plenković.

Izvor: Agencije