CIK BiH nakon ponovnog brojanja glasova: Dodik novi predsjednik RS-a

Izvještaj o ponovljenom brojanju glasova usvojen je na današnjoj sjednici Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine.

Čelnik SNSD Milorad Dodik novi je predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska, nakon što je pobijedio opozicionu političarku Jelenu Trivić (Dejan Rakita/PIXSELL)

Čelnik Sveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik novi je predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska, utvrđeno je nakon ponovnog kontrolnog brojanja glasova, objavila je Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine u četvrtak.

Aktuleni član državnog predsjednišva Bosne i Hercegovine desničar Dodik pobijedio je opozicionu političarku Jelenu Trivić, u utrci za koju opozicija tvrdi da je bila namještena u korist Dodika, što je potaklo proteste u Banja Luci i opozicije ali i Dodikovih pristalica.

Tužilaštvo istražuje prevare u izbornoj noći

Glavni centar za brojanje glasova u Sarajevo ponovo je prebrojao glasove sa više od 2.000 biračkih mjesta za nivo entitetskog predsjednika, nakon što je državno tužilaštvo zaprimilo prijave o prevarama u izbornoj noći 2. oktobra.

Do 3. novembra CIK bi trebao objaviti konačne i potvrđene rezultate izbora u Bosni i Hercegovini, a nakon toga počinju teći rokovi za uspostavu novih tijela vlasti.

Prvo bi u roku od 15 dana trebalo biti konstituirano novo Predsjedništvo BiH, u čiji su sastav ušli Željko Komšić kao Hrvat, Denis Bećirović kao Bošnjak i Željka Cvijanović kao Srpkinja.

Dodik, jedan od ključnih saradnika ruskog predsjednika Vladimira Putina na Balkanu izazvao je u četvrtak reakciju američke ambasade u Bosni i Hercegovini, koja ga je upozorila da bi svaki pokušaj ugrožavanja teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine imao “teške posljedice”, što je reakcija na česte Dodikove prijetnje kako će se Republika Srpska odcijepiti od države čiji je sastavni dio.

“Svaka akcija koja bi bila poduzeta u pravcu disolucije BiH bila bi kršenje Daytona i nosila bi teške posljedice”, stoji u objavi na Twitter nalogu američke ambasade.

Također se navodi i da su SAD čvrsto opredijeljene podržati BiH kao demokratsku, multietničku, suverena i nezavisnu država s neupitnim teritorijalnim integritetom, podsjećajući kako ni Daytonski sporazum niti ustav BiH njenim entitetima ne daje pravo na odcjepljenje.

Reakcija američke ambasade uslijedila je nakon što je Dodik, na velikom skupu svojih pristalica održanom u utorak u Banjoj Luci, ponovo prijetio odcjepljenjem RS-a ukoliko se tom entitetu ne vrate sve ovlasti koje su u proteklim godinama prenesene na nivo države.

“Ići ćemo sigurno, ali jednog dana odnijet ćemo 49 posto (teritorija) BiH. A kada ćemo otići… Ja vjerujem u ideal samostalne i nezavisne RS”, kazao je tada Dodik.

Izvor: Agencije