Članovi nove vlade Srbije položili zakletvu

Na sjednici na kojoj su novi članovi Vlade položili zakletvu intonirana je himna „Bože pravde“, a sjednici je prisustvovao i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Ani Brnabić ovo će biti treći mandat kao predsednici Vlade (Tanjug)

Predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić i ministri položili su zakletvu u Skupštini Srbije, a time je počeo i zvanično da im teče mandat, javlja Tanjug.

Na sjednici na kojoj su novi članovi Vlade položili zakletvu intonirana je himna „Bože pravde“, a sjednici je prisustvovao i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Tekst zakletve koju su ministri položili glasi: “Zaklinjem se na odanost Republici Srbiji i svojom čašću obavezujem da ću poštovati Ustav i zakon, da ću dužnost člana Vlade vršiti savesno, odgovorno i predano i biti posvećen očuvanju Kosova i Metohije unutar Republike Srbije”.

Poslanici Skupštine Srbije izabrali su večeras novu Vladu na čelu sa Anom Brnabić.

Vlada će imati 25 ministarstava i tri ministra bez portfelja

Za Vladu je od ukupno 225 glasalo 157 poslanika, protiv 68, dok uzdržanih i onih koji nisu želeli da glasaju nije bilo.

Glasanju nije prisustvovalo 25 poslanika.

Ani Brnabić ovo će biti treći mandat kao predsednici Vlade.

Vlada ima 25 ministarstava i tri ministra bez portfelja, a to su: Ministarstvo finansija, Ministarstvo privrede, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Ministarstvo zaštite životne sredine, Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Ministarstvo rudarstva i energetike, Ministarstvo unutrašnje i spoljne trgovine, Ministarstvo pravde, Mnistarstvo državne uprave i lokalne samouprave.

U novoj vladi su i Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo odbrane, Ministarstvo spoljnih poslova, Ministarstvo za evropske integracije, Ministarstvo prosvete, Ministarstvo zdravlja, Ministarstvo za rad, zapošljavanje boračka i socijalna pitanja, Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju.

Postoji i Ministarstvo sporta, Ministarstvo kulture, Ministarstvo za brigu o selu, Ministarstvo nauke tehnološkog razvoja i inovacija, Ministarstvo turizma i omladine, Ministarstvo informisanja i telekomunikacija i Ministarstvo za javna ulaganja.

Izvor: Agencije