Varhelyi o Zapadnom Balkanu i BiH

Evropski komesar za proširenje i susjedstvo Oliver Varhelyi rekao je da će EU nastaviti da podržava zemlje Zapadnog Balkana i da će povećati svoja ulaganja, posebno u vrijeme energetske krize.

'Vremena su izazovna, ali Evropska unija je uvijek bila uz svoje partnere', kazao je Varhelyi (Reuters)

Evropski komesar za proširenje i susjedstvo Oliver Varhelyi rekao je da će Evropska unija nastaviti da podržava zemlje Zapadnog Balkana i da će povećati svoja ulaganja, posebno u vrijeme energetske krize.

Varhelyi je to rekao u Evropskom parlamentu i pojasnio da je cilj što prije pomoći zemljama Zapadnog Balkana i njihovim građanima koji već plaćaju velike cijene energenata, prenosi Tanjug.

“Vremena su izazovna, ali Evropska unija je uvijek bila uz svoje partnere. Energetska kriza je veliki izazov za Zapadni Balkan i EU. Zbog toga EU uključuje ovu regiju u svoje politike. Evropska unija je pozvala Zapadni Balkan da se pridruži zajedničkoj kupovini energije posebno plina i vodonika. Srbija i Sjeverna Makedonija su se tom planu pridružile. ‘Repower EU’ ima za cilj smanjenu zavisnost o ruskom plinu EU i Zapadnog Balkana. To je hitna situacija. Zbog toga radimo na šemi ‘Energy rescue’ za Zapadni Balkan. Sredstva koja predlažemo će u kratkom roku riješiti probleme s kojima se suočava regija. Jako je važno da to uradimo ove zime. U okviru kratkih mjera je podrška opskrbom energenata, skladištenja energije i terminala”, rekao je Varhelyi, a prenijela je televizija N1.

O srednjoročnim ulaganjima, Varhelyi je rekao da je riječ o mjerama koje će pokriti široke projekte obnovljivih izvora energije, grijanja i šeme za energetsku efikasnost zgrada.

Podrška Zapadnom Balkanu

Naveo je i da planiraju da izdvoje i više sredstava za područje migracija.

“Tu imamo velike pritiske posljednjih godina. EU pozdravlja ljude koji stižu sigurnim rutama, ali za nezakonite ulaske nema mjesta”, rekao je Varhelyi.

Poručio je da neće ostaviti Zapadni Balkan i da će nastaviti da ga podržavaju politički i finansijski.

“Naši odnosi sa Zapadnim Balkanom su važni”, istakao je Varhelyi.

Potom se osvrnuo na preporuku Evropske komisije da Bosna i Hercegovina dobije status kandidata.

“To je ponuda, to radimo za građane BiH, ali isto tako znači i velika očekivanja. Elite to treba da pretvore u realnost. Nakon parlamentarnih izbora 2. oktobra očekujemo da se zakonodavci i vlade na svim nivoima uključe u formiranje vlasti. Evropsko vijeće će odlučiti na kraju, vjerovatno u decembru. Komisija je u svakom slučaju spremna da ubrza svoju pomoć i bude pouzdan partner. Komisija nastavlja praćenje provedbe 14 ključnih prioriteta”, naveo je Varhelyi.

Izvor: Agencije