U eksploziji u rudniku u Turskoj poginula 41 osoba

U bolnicama je 11 povrijeđenih, spašeno je 58 rudara.

u vrijeme eksplozije u rudniku je bilo 110 radnika (Reuters)

U eksploziji u rudniku uglja na sjeveru Turske poginuo je 41 radnik, potvrdio je u subotu turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, nakon što je posjetio mjesto nesreće.

Ranije, turski ministar unutrašnjih poslova Suleyman Soylu rekao je da je u bolnicama 11 povrijeđenih, te da je spašeno 58 rudara.

Do eksplozije je došlo 300 metara ispod zemlje u rudniku uglja u crnomorskoj priobalnoj provinciji Bartin jučer u 18:15 po lokalnom vremenu.

Spasilačke ekipe cijele noći su bile u potrazi za preživjelima među desecima radnika još zaglavljenih u rudniku, prenose agencije rano u subotu, a tokom dana su pronašle i posljednjeg preživjelog.

“Zaista se suočavamo s tužnom slikom”, rekao je turski ministar unutrašnjih poslova Suleyman Soylu, koji je na mjesto tragedije otišao u pratnji kolege iz Energyja, prenijela je Hina.

Erdogan posjetio mjesto nesreće

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan otkazao je raspored kako bi u subotu otputovao na mjesto nesreće.

Rekao je kako će upravna i sudska istraga pokazati kako je došlo do eksplozije i ko je odgovoran, ako ga je bilo.

“Radimo na tome i dajemo sve od sebe da rudarske nesreće zakopamo u povijest koristeći sve mogućnosti tehnologije”, kazao je Erdogan.

“Ne želimo više susretati se s nedostacima ili nepotrebnim rizicima u našim rudnicima”, poručio je Erdogan.

Na prvim slikama koje su objavili turski mediji s ulaza u rudnik vidljive su spasilačke i medicinske ekipe, kao i članovi porodica zaglavljenih rudara.

“Prema prvim opažanjima, radi se o eksploziji plina”, rekao je turski ministar energetike Fatih Donmez.

Afad, tursko javno tijelo za upravljanje katastrofama, prvo je na Twitteru objavilo, a zatim i povuklo tu objavu, da je neispravan transformator uzrok eksplozije.

 

Izvor: Agencije

Vaša dnevna doza vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada