Francuska razmišlja da odustane od relija Dakar nakon eksplozije u S. Arabiji

Francuski tužioci otvorili su istragu napada u Jeddahu u kojem je teško povrijeđen jedan Francuz.

Reli se od 2020. održava u Saudijskoj Arabiji (AFP)

Francuska razmišlja da odustane od relija Dakar, nakon eksplozije u Saudijskoj Arabiji u kojoj je teško povrijeđen jedan francuski vozač, a koju francuski tužioci istražuju kao mogući terorističi napad, rekao je ministar vanjskih poslova Francuske.

Tužioci su u utorak objavili da su otvorili istragu o eksploziji od 30. decembra čija je meta bio automobil u Jeddahu, a nakon koje je 61-godišnji Philippe Boutron morao na operaciju zbog ozbiljnih povreda noge, prije nego što je vraćen u Francusku.

„Razmišljali smo o tome da je možda najbolje odustati od ove sportske manifestacije. Pitanje je još otvoreno“, rekao je ministar Jean-Yves Le Drian za BFM TV, dodajući da je „moguće da se radi o terorističkom napadu koji je ciljao na reli“.

‘Raznijeli su nas’

Utrka, koja se ranije zvala Pariz – Dakar, a sada je poznata samo pod imenom Dakar, nekada ranije je počinjala iz francuskog gravnog grada sa ciljem u senegalskoj prijestolnici Dakaru. No, zbog sigurnosnih prijetnji na dijelu rute kroz sjevernu Afriku, od 2009. je održavan u Južnoj Americi, a od 2020. u Saudijskoj Arabiji.

Svih pet putnika u automobilu bili su Francuzi.

„Bio je to napad, raznijeli su nas“, rekao je jedan od putnika, Thierry Richard, koji je dodao da nema sumnje da je automobil namjerno ciljan.

Francuska, koja obično istražuje zločine usmjerene na svoje građane u cijelom svijetu, upozorila je svoje državljane u Saudijskoj Arabiji da budu „maksimalno oprezni“.

Čelnik relija odbacio je mogućnost da se reli prekine zbog eksplozije.

Izvor: Agencije