Kosovski načelnik: Ne nabavljamo 40, već četiri američka drona

Bespilotni sistem Puma, koji nabavlja Kosovo, ustvari je sistem dronova za nadzor, pojasnio je Sefer Isufi.

Projekat kupovine odobrila je vlada prije sedam mjeseci (Reuters)

Načelnik za strateške komunikacije u Ministarstvu odbrane Kosova Sefer Isufi demantovao je jučerašnje pisanje kosovskih medija o kupovini 40 bespilotnih letjelica od SAD.a, navodeći da je riječ o nabavci četiri drona.

“Iznenađeni smo informacijama koje su proslijeđene pojedinim našim medijima. Netačno je da će biti nabavljeno 40 dronova, već se radi o projektu nabavke četiri drona koji je predložio ministar Mehaj (ministar odbrane Armed Mehaj), a odobrila vlada prije sedam mjeseci”, izjavio je Isufi, prenio je Tanjug, pozivajući se na Klan Kosova.

‘Funkcionalan u dnevnim i noćnim uslovima’

Naglasio je da je ovo samo jedan od mnogih projekata koji su ugovoreni sa SAD-om u okviru američkog državnog programa inostrane vojne prodaje.

„To je program Ministarstva odbrane SAD-a koji omogućava prodaju naoružanja i opreme za odbranu. Vlada Kosova je partnerski kupac proizvoda koje proizvodi američka odbrambena industrija”, dodao je Isufi.

On je naveo da je bespilotni sistem Puma, koji nabavlja Kosovo, ustvari sistem dronova za nadzor, koji je, kako tvrdi, funkcionalan u dnevnim i noćnim uslovima.

Izvor: Agencije