Borrell: U Evropi nema mjesta poricanju genocida

U Evropi nema mjesta za one koji javno poriču genocid, podrivaju integritet zemalja u susjedstvu, kaže visoku predstavnik Evropske unije za sigurnost i vanjsku politiku.

Josep Borrell je govorio i o dijalogu Kosova i Srbije (EPA)

Visoki predstavnik Evropske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell poručio je u utorak da u Evropi nema mjesta za poricanje genocida, za slavljenje ratnih zločina i ratnih zločinaca.

To je izjavio na konferenciji za medije u Briselu, održanoj nakon sastanka Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje Srbije s EU-om, navodeći da u Evropi nema mjesta za one koji javno poriču genocid, podrivaju integritet zemalja u susjedstvu, prenosi Tanjug.

Značaj dijaloga Kosova i Srbije

Govoreći o dijalogu Kosova i Srbije, istakao je da računa na srpemnost Srbije za učešće u dijalogu.

“Treba ostvariti brzi napredka u normalizaciji odnosa i provođenja postignutih dogovora. Očekujemo da će Kosovo i Srbija napredovati kroz dijalog ispunjavajući svoje obaveze. Obje strane imaju svoje obaveze. Treba stvoriti prave uvjete za dalje provođenje dijaloga i suzdržati se od jednostranih djela i retorike govora”, podvukao je on.

Borrell je naglasio da će o daljem ritmu napretka u pretpristupnim pregovorima odlučivati napredak u provođenju reformi i dijalogu.

Izvor: Agencije