Vučić vlastima Australije: Zašto maltretirate Novaka i naciju?

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić kritikovao vlasti Australije nakon što su drugi put ukinuli vizu Novaku Đokoviću.

Tokom vikenda će se znati hoće li Novak Đoković učestvovati na Australian Openu (EPA)

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će Srbija biti uz Novaka Ðokovića, kritikujući vlasti Australije nakon što su drugi put ukinuli vizu teniseru.

Vučić je u video poruci na svom Instagram profilu premijera Australije upitao zašto “maltretiraju i iživljavaju se, ne samo nad srpskim teniserom i nad njegovom porodicom, već i nad celom jednom nacijom slobodarskom i ponositom”.

“Ako su hteli da Ðokoviću zabrane da po 10. put osvoji trofej u Melburnu, zašto ga odmah nisu vratili ili rekli da je nemoguće da dobije vizu za njihovu zemlju”, dodao je, prenosi Tanjug.

Upitao je također da li je to potrebno da bi “dobili neke izbore i dodvorili se svojoj javnosti”.

“Poštovani građani Srbije, suočeni smo sa mnogo problema, pritiscima u regionu, pritiscima iz dela sveta, ali ono što nama kao narodu nikad nisu uspeli da oduzmu to je naše srce, ponos i dostojanstvo”, istakao je Vučić.

“Ovo govorim zbog svega što se zbiva poslednjih dana u Melburnu u Australiji i ne zato što me zanima dobijanje bilo kakvih političkih poena niti koliko će ih biti jer se nikad nisam kitio tuđim perjem, ali napadi i pritisci na Novaka Ðokovića, državljanina Srbije, Srbina, građanina ove zemlje iz nama nepoznatih razloga su dostigli te razmere da je nemoguće za mene a da se ne oglasim i da ne kažem ne samo šta mislim već i šta je naš odgovor Australiji na to”, istakao je Vučić.

‘Srbija će se boriti za Novaka’

Dodao je da je reagovao zbog toga što je premijer Australije Scott Morrison pozdravio ukidanje vize za Đokovića, izrazivši čuđenje “pre svega zbog činjenice da takve odluke mogu da donose izvršni organi vlasti a posle pravovaljanih odluka sudskih organa vlasti”.

“Neretko nam drže prilike o tome šta je vladavina prava. Možete da zamislite kako bi to izgledalo kada bi u Srbiji neki ministar mogao da poništava odluke sudija, dakle važećih pravosudnih organa”, rekao je Vučić dodajući da su “nam time pokazali možda kako donekle izgleda nezavisno pravosuđe, ali pre svega kako izgleda nebitno pravosuđe jer je sva vlast u rukama izvršnih organa”.

“Pojavio se jedan predsednik iz jedne male zemlje koji sme to da kaže jednom velikom premijeru iz jedne velike zemlje. Znate zašto smem, zato što govorim istinu i zato što i vi znate da vam govorim istinu”, rekao je Vučić.

On je istakao da će “Srbija biti uz Ðokovića i umeti da vam odgovori mnogo lepše se ponašajući nego što ste se vi ponašali prema Ðokoviću, ali poštujući međunarodne uzuse i poštujući sve ono što znači adekvatno predstavljanje jedne države”, poručio je.

“Mi ćemo se boriti za Novaka Ðokovića i to što ćete ga maltretirati dan, dva ili pet, manje ili više neće promentii ni sud našeg naroda o narodu Australije koji izuzetno poštujemo i cenimo, ali ni o Novaku Ðokoviću”, naveo je Vučić.

“A vi koji mislite da maltretiranjem i iživljavanjem nešto postižete nikada nećete prići ne samo Novaku Ðokoviću, već bilo kojem običnom čoveku i našeg i vašeg ponositog i dostojanstvenog naroda. Živela Srbija, Novače mi smo uz tebe”, poručio je Vučić.

Poništenje vize

Tokom vikenda će se znati hoće li Novak Đoković učestvovati na Australian Openu, nakon što mu je drugi put ukinuta australijska viza. Jutros je to učinio ministar za imigracije Alex Hawke.

Đokovićev slučaj preuzima Savezni sud Australije, a teniser neće biti deportovan do okončanja postupka.

Ðokoviću je poništena viza po dolasku u Australiju, nakon čega je proveo je šest dana u imigracijskom pritvoru, da bi Federalni sud u Melbourneu prihvatio njegovu žalbu i poništio tu odluku.

Đoković je u Melbourne doputovao zahvaljujući medicinskom izuzeću od vakcinacije.

No, policija tvrdi da nije predočio adekvatne dokaze koji bi mu omogućili ulazak u zemlju, gdje najbolji teniser svijeta treba učestvovati na Australian Openu.

Đoković se žalio na odluke o poništenju vize i deportaciji iz Australije te je na sudu tražio da mu se odobri ulazak u državu i nastup na turniru. Sud je odlučio u njegovu korist.

Najbolji teniser svijeta je deveterostruki pobjednik Australian Opena. Ima 20 Grand Slam naslova, a  taj rekord dijeli s Rogerom Federerom i Rafaelom Nadalom.

Izvor: Agencije