Novi Sad proglašen Evropskom prijestolnicom kulture

Šef delegacije EU-a je gradonačelniku Novog Sada uručio plaketu čime je ozvaničen početak godine Evropske prijestolnice kulture u ovom gradu.

Tokom 2022. godine pokazaćemo cijeloj Evropi kakvo blago imamo, rekao je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević (Tanjug)

Novi Sad je zvanično Evropska prijestolnica kulture za 2022.

Na svečanosti, šef delegacije EU-a u Srbiji Emanuele Giaufret je gradonačelniku Milošu Vučeviću uručio plaketu čime je ozvaničen početak godine Evropske prijestolnice kulture u Novom Sadu, prenosi agencija Beta.

“Tokom 2022. godine pokazaćemo celoj Evropi kakvo blago imamo”, rekao je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

Premijerka Ana Brnabić je rekla u Srpskom narodnom pozorištu da je ponosna što je Novi Sad evropska prijestolnica kulture, te zahvalila i Vučeviću na naporima da to i postane.

‘Grad kreativnosti i kulture’

“Ne postoji grad koji je više zaslužio i koji nosi veći potencijal od  Novog Sada da visoko digne evropsku zastavicu omladine i kulture”, rekla je Brnabić.

Istakla je da je Novi Sad  grad kreativnosti i kulture kao i centar izvrsnosti i inovacija.

“Novi Sad je grad u kome danas cvetaju velike strane tehnološke komapnije, istraživački  i razvoji centri ali  i grad domaće pameti i obrazovanja naših ljudi koji su svetski lideri u inovativnosti”, rekla je ona.

Svečanosti su prisustvovali ministrica kulture i informisanja Maja Gojković, predstavnci diplomatskog kora, političkog i javnog života kao i crkveni velikodostojnici.

Izvor: Agencije