MOO: Omikron neće ugroziti ZOI u Pekingu

Kina može napraviti veliki broj testova u vrlo kratkom vremenu, a broj sudionika na Igrama ne predstavljaju ugrozu za domaćina, kaže direktor MOO-a.

Zimske olimpijske igre u Kini počinju 4. februara (EPA)

Nakon što su pekinški olimpijski organizatori izrazili zabrinutost zbog porasta omikronskih infekcija u Kini, dikrektor Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) Pierre Ducrey izjavio da nova verzija korona virusa ne predstavlja prijetnju Zimskim olimpijskim igrama koje će početi 4. februara.

“Nema brige da će omikron utjecati na tok Igara. Kina može napraviti veliki broj testova u vrlo kratkom vremenu, a broj sudionika na Igrama ne predstavljaju ugrozu za domaćina”, rekao je direktor MOO-a Ducrey.

Organizatori Igara zahtijevaju vakcinaciju s dvije doze ili strogi trosedmični karantin za svakog sudionika koji uđe na olimpijsko područje, prenosi Hina, pozivajući se na agenciju STA.

Svi koji dođu u Kinu na Olimpijske igre morat će polagati niz testova, a sve akreditirane osobe, uključujući sportiste, dužnosnike, novinare i druge sudionike, morat će se testirati svakodnevno.

Rast broja novozaraženih u Kini

Nešto više od tri sedmice prije početka Igara u Pekingu, broj novozaraženih korona virusom naglo se širi u Kini.

U susjednom Tianjinu u srijedu je potvrđeno 137 infekcija novom verzijom virusa omikron, a vlasti su u toj milionskoj metropoli već najavile masovno testiranje svih stanovnika kako bi se spriječilo širenje virusa.

Prve infekcije omikronom potvrđene su i u sjevernoj kineskoj metropoli Dalian, a riječ je o dvojici studenata koji su prije toga bili u Tianjinu. I prije toga zaraze su potvrđene u gradu Anyangu, a i u tim slučajevima radilo se o ljudima koji su u grad došli iz Tianjina.

Kina se očito suočava s novim teškim testom svoje nulte politike korona virusa, što znači ne samo masovno testiranje, već i ograničavanje kretanja stanovništva, strogu izolaciju i karantin.

Izvor: Agencije